Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

SNS als breekijzer

Geplaatst op 24 sep 2013 , bijgewerkt 24 sep 2013, 08:30

SNS Reaal is de andere grote banken aan het beconcurreren. Dit is in het belang van u als huiseigenaar. En Vereniging Eigen Huis wordt daar dus...

SNS Reaal is de andere grote banken aan het beconcurreren. Dit is in het belang van u als huiseigenaar. En Vereniging Eigen Huis wordt daar dus blij van.

Boete

Als vertegenwoordiger van de eigenwoningbezitter op aard, was ik aanwezig op de afscheidsreceptie van topman Jan Hommen van ING. Daar liep ik Gerard van Olphen, de baas van SNS Reaal, tegen het lijf. Een mooie gelegenheid om hem te complimenteren met de afschaffing van de boeterente voor klanten van SNS die een schenking gebruiken om hun hypotheek af te lossen. En met de concurrentiestrijd die hij op de hypotheekmarkt is gestart tegen de grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO.

Schenking

Het kabinet heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt dat tijdelijk geen belasting hoeft te worden betaald over schenkingen tot 1 ton mits die gebruikt worden voor de eigen woning. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor het gedeeltelijk aflossen van de hypotheek. Vereniging Eigen Huis heeft daarop van de banken geëist dat zij een dergelijke aflossing dan ook boetevrij toestaan. Anders verdwijnt uw geld niet in de zakken van de fiscus maar in die van de banken. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Nu.nl

Via nu.nl liet SNS per ommegaande weten de boeterente voor dergelijke schenkingen af te schaffen. Hulde! Overigens - ere wie ere toekomt - hanteert ook ABN AMRO-dochter Florius geen boeterente, in tegenstelling tot haar grote moederbank.

Rentemarges

Eerder liet SNS Reaal al weten de grote banken te gaan beconcurreren op de hypotheekmarkt, wat kan leiden tot lagere winstmarges op uw en mijn hypotheek. Deze winstmarges zijn in Nederland al sinds het begin van de crisis buitensporig hoog als gevolg van een gebrek aan concurrentie tussen de grootbanken. Als SNS Reaal de concurrentie op gang kan brengen, is dat pure winst.

Staatsbank

SNS Reaal is sinds 1 februari 2013 een staatsbank. In een hoorzitting van de Tweede Kamer heb ik hierover destijds aangegeven dat SNS Reaal deze staatssteun wat Vereniging Eigen Huis betreft moet inzetten om de grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO wakker te schudden. Dat dat nu lijkt te gebeuren, is enorm toe te juichen. Uiteraard maakt de heer Van Olphen zich hiermee in de hogere bankierskringen niet populair. Gelukkig was ik op de afscheidsreceptie aanwezig om hem, namens huiseigenaren in Nederland, een hart onder de riem te steken. 
 
Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder