Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Betrouwbare overheid (what's another year)

Geplaatst op 08 okt 2013 , bijgewerkt 08 okt 2013, 08:07

Als in de Miljoenennota zwart op wit staat dat een bepaalde regeling geldt tot en met 31 december 2015, mag je daar als burger dan vanuit gaan? Hoe ...

Als in de Miljoenennota zwart op wit staat dat een bepaalde regeling geldt tot en met 31 december 2015, mag je daar als burger dan vanuit gaan? Hoe betrouwbaar is de overheid in haar uitingen?

Pagina 12

Op pagina 12 van de Miljoenennota 2014 staat het volgende te lezen: "Er komt een tijdelijke uitbreiding (van 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2015) van de verhoogde vrijstelling in de schenkbelasting voor de eigen woning." Aan de Miljoenennota is, in totaal, gewerkt door honderden ambtenaren. De Raad van State heeft ernaar gekeken. Drukproeven zijn gecorrigeerd. Mag je er dan als burger van uitgaan dat wat je leest, betrouwbaar en correct is?

Pagina 78

De twijfel slaat toe op het moment dat je op pagina 78 van dezelfde Miljoenennota 2014 de volgende tekst leest: "Er komt op twee onderdelen een tijdelijke uitbreiding (van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015) van de verhoogde vrijstelling in de schenkbelasting voor de eigen woning." Dat scheelt toch een vol jaar, in het nadeel van de burger. Wat moeten we nu geloven? Pagina 12 of pagina 78?

Typefout

Tegenover nu.nl verklaarde een woordvoerster van het ministerie van Financiën dat een "typefout" is gemaakt. Die verklaring is zeer onwaarschijnlijk: hoeveel toetsen moet je verkeerd aanslaan om "tot en met 31 december 2015" op papier te krijgen in een poging om "tot 1 januari 2015" te typen? Het is dus geen typefout, het is gewoon een fout.

Dupe

Fouten mogen worden gemaakt. Het is echter niet goed om als overheid je eigen fouten zo gemakkelijk af te wentelen op de burgers door de tekst op pagina 78 tot "waarheid" te verheffen en de tekst op pagina 12 af te doen als "typefout". Het tegenovergestelde zou de overheid veel méér sieren. Namelijk als in het geval van dit soort fouten zou worden gekozen voor de interpretatie die voor de burgers het meest gunstig uitpakt (31-12-2015). Zo'n handelswijze is tevens een goede prikkel voor de overheid om de volgende keer zorgvuldiger te zijn. En dus meer betrouwbaar.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder