Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Armoede- en schulden-estafette

Geplaatst op 15 okt 2013 , bijgewerkt 15 okt 2013, 08:45

Doe meer voor huiseigenaren met betalingsproblemen. Dat is de boodschap die ik namens Vereniging Eigen Huis heb overgebracht aan staatssecretaris Kl...

Doe meer voor huiseigenaren met betalingsproblemen. Dat is de boodschap die ik namens Vereniging Eigen Huis heb overgebracht aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken, binnen het kabinet verantwoordelijk voor armoedebestrijding.

Problemen

Het kan de besten overkomen: je huwelijk strandt of je raakt je baan kwijt en dan heb je ook nog een huis dat onder water staat. Opeens zit je compleet in de nesten. Vroeger kon je dan in elk geval nog je huis verkopen, vaak zelfs met winst. Van de opbrengst kon je de hypotheek aflossen en door goedkoper te gaan wonen bracht je je uitgaven in overeenstemming met je inkomsten. Als je je huis moet verkopen maar daarna met een forse restschuld achterblijft, staat die weg niet voor je open.

Caravan

Steeds meer ex-huizenbezitters hebben nu hun toevlucht gezocht tot een caravan. Zij hebben hun eigen woning gedwongen met verlies verkocht en zijn vervolgens ook nog eens geweigerd als huurder. Verhuurders zitten namelijk niet te wachten op huurders met een problematisch betalingsverleden.

Jetta Klijnsma

Kamperen in de zomer is leuk, maar het hele jaar in een caravan moeten bivakkeren is bittere armoede. Dat is voor Vereniging Eigen Huis dan ook niet aanvaardbaar. En we kunnen ons niet voorstellen dat het voor de politiek wél acceptabel is. Om die reden hebben we het kabinet hierover in september een brief gestuurd. We hebben de brief gericht aan staatssecretaris Jetta Klijnsma, omdat zij binnen het kabinet verantwoordelijk is voor armoedebestrijding. Wij mochten de brief vervolgens aan haar persoonlijk komen toelichten.

Door het land

De staatssecretaris deed geen toezeggingen; dat is nu eenmaal les 1 die bewindspersonen bij hun aantreden leren van de ambtenaren. Maar zij toonde zich wel degelijk gegrepen door 'de huiseigenaar als nieuwe doelgroep van de armoedebestrijding'. Nu wil het geval dat de staatssecretaris de gehele week van 14 t/m 18 oktober 2013 heeft uitgetrokken voor een armoede- en schulden-estafette, een soort 'week van de armoedebestrijding'. Vijf dagen aan een stuk trekt zij door het land om met gemeenten, hulpverleners en vrijwilligers te praten over armoedebestrijding.

Vizier

Wij hopen zeer dat de staatssecretaris daarbij ook de schrijnende situatie van huiseigenaren met betalingsproblemen in het vizier wil houden. Ik zal haar hiertoe in elk geval aanmoedigen op de lunchbijeenkomst in Tilburg, waarvoor zij de vereniging heeft uitgenodigd. Moge deze 'week van de armoedebestrijding' de opmaat worden tot het daadwerkelijk aanpakken van de problemen.