Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Fossiel

Geplaatst op 22 okt 2013 , bijgewerkt 22 okt 2013, 09:46

Jarenlang hebben ze er goede sier meegemaakt, maar nu krijgen ze het er benauwd van. Energiemaatschappijen luiden de noodklok over groene stroom. Da...

Jarenlang hebben ze er goede sier meegemaakt, maar nu krijgen ze het er benauwd van. Energiemaatschappijen luiden de noodklok over groene stroom. Daardoor neemt namelijk de vraag naar hun fossiele stroom af. De impliciete boodschap: doe alstublieft wat kalmer aan met de bouw van al die windmolens en zonnepanelen!

Decentrale opwek

De zogeheten 'decentrale opwek' van groene energie, zo luidt het verwijt, maakt de stroomvoorziening kwetsbaar voor schommelingen in het aanbod. De ene keer is er immers veel wind en zon, dan weer is het windstil en laat de zon zich niet zien. Dit kan leiden tot grote stroomstoringen (black outs). Dat beweren althans de traditionele energiemaatschappijen. Zit hier een kern van waarheid in? Of is het een fossiele opvatting? Beide is het geval.

Kern van waarheid

Het valt niet te ontkennen dat de decentrale opwek leidt tot een volatiel aanbod van energie. Bij veel zon en wind is het stroomaanbod groot, terwijl bij minder wind en zon een tekort kan optreden. Energiemaatschappijen kunnen deze schommelingen echter heel eenvoudig opvangen door op het juiste moment méér of juist minder fossiele stroom te produceren. In dat opzicht kunnen zij dus nu een nuttige rol vervullen.

Fossiele opvatting

Er bestaat echter ook een geheel nieuwe mogelijkheid om in de toekomst de volatiliteit in het decentrale stroomaanbod op te vangen: de zogeheten 'smart grid'. Uitgangspunt is dat de vraag naar stroom automatisch aangepast wordt aan de schommelingen in het aanbod. Is er een overschot aan stroom? Laat dan de koelkasten een graadje extra koelen. Of laat de wasmachines dan maar aanslaan. Zo worden de schommelingen in het decentrale aanbod opgevangen door de schommelingen in de decentrale vraag, en blijft uiteindelijk alles in balans.

Doemscenario

Aan de technologie zal het niet liggen. Toch kan het 'smart grid'-scenario nog op allerlei manieren doorkruist worden. Bijvoorbeeld door politieke druk om de decentrale opwek af te remmen om op die manier de energiemaatschappijen tegemoet te komen. Daar moet krachtig weerstand aan geboden worden. Een wereld waarin de ‘fossiele energiemaatschappijen’ een toontje lager moeten zingen, is voor die bedrijven zelf misschien een schrikbeeld. Voor de burger is het juist een wenkend perspectief.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder