Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Scheiden

Geplaatst op 29 okt 2013 , bijgewerkt 29 okt 2013, 12:44

Scheiden doet lijden. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Het komt dan wel goed uit als de omgeving de situatie niet moeilijker ma...

Scheiden doet lijden. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Het komt dan wel goed uit als de omgeving de situatie niet moeilijker maakt dan die al is. Nog mooier zou het zijn als de partijen die er zijdelings bij betrokken zijn, zoals de banken, een beetje zouden meedenken. Helaas zijn die laatsten daar lang niet altijd toe bereid.

Normen

Wanneer de bestaande hypotheek moet worden aangepast, grijpt de bank dikwijls de gelegenheid aan om de nieuwe, aangescherpte hypotheeknormen op te leggen. Denk hierbij aan de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde ('loan-to-value') van maximaal 105%.

Verkoop

Toepassing van de nieuwe normen leidt vaak onvermijdelijk tot gedwongen verkoop van de woning. Het is de taak van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om streng toe te zien op de toepassing van de nieuwe regels. Maar uitgerekend de AFM moedigt de banken nu aan tot meer flexibiliteit.

Maatwerk

Anders dan wel wordt aangenomen, is het opleggen van de nieuwe normen aan mensen die hun hypotheek in het verleden hebben afgesloten, helemaal niet verplicht. Het is de AFM die de banken daar nu op wijst. In die gevallen is maatwerk mogelijk. De bank kan dan per geval beoordelen welke oplossing het beste is. Waardoor de meest verdienende partner bijvoorbeeld in de woning kan blijven wonen en een grote restschuld kan worden voorkomen. Uiteraard moet zijn of haar inkomen daarvoor wel toereikend zijn.

AFM

Banken hebben de afgelopen jaren nogal eens geklaagd over de beperkte speelruimte die zij krijgen van de AFM. Dit keer zijn het echter de banken zelf die de hun geboden ruimte weigeren te benutten.  Ik hoop daarom van harte dat de banken de handschoen zullen oppakken!

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder