Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Rapportcijfer

Geplaatst op 05 nov 2013 , bijgewerkt 05 nov 2013, 08:59

Wat zeg je tegen je zoon of dochter als hij halverwege het schooljaar thuiskomt met een lijst vol onvoldoendes? Raad je hem dan aan om het bijltje er...

Wat zeg je tegen je zoon of dochter als hij halverwege het schooljaar thuiskomt met een lijst vol onvoldoendes? Raad je hem dan aan om het bijltje er maar bij neer te gooien? Natuurlijk niet. Zelfs een zware onvoldoende kan nog best worden opgetrokken tot een voldoende. Moet hij uiteraard wel beter zijn best gaan doen.

Enquête

BNR en het FD hebben een enquête gehouden onder economen. Zij geven het kabinet Rutte 2 gemiddeld een 4,6. Veel kritiek is er op het woningmarktbeleid, zoals op het besluit om alleen voor starters ('nieuwe gevallen') een strenger hypotheekregime in te voeren. Dit heeft een extra hap genomen uit de waarde van ruim vier miljoen woningen in Nederland. Met als resultaat dat er nu een miljoen huishoudens onder water staan. Nog wezenlijker is dat dit kabinet zich niet heeft gewaagd aan een fundamentele hervorming van de woningmarkt. 

Veerkracht

Gelukkig toont de woningmarkt een enorme veerkracht. Door de crisis hebben veel mensen hun verhuiswensen voor zich uit geschoven. Op een gegeven moment moeten zij die stap toch zetten en komt de verhuiscarrousel weer op gang. Daarbij komt dat het aantal huishoudens in Nederland harder groeit dan het aantal huizen, en dat zorgt voor een structureel aanbodtekort. Zelfs bij een niet optimaal beleid trekt hierdoor de woningmarkt daarom vroeger of later aan. Wat mij betreft liever vroeger dan later uiteraard.

WONEN 4.0

Feit blijft ondertussen dat de kluwen van marktverstoringen zoals die door decennia lange overheidsbemoeienis is ontstaan, nog lang niet is ontrafeld. Vereniging Eigen Huis, Woonbond, Aedes en de makelaars hebben eerder laten zien dat de woningmarkt veel meer lucht krijgt als al die marktverstoringen langzaam maar zeker worden afgebroken. Zowel in de huur- als in de koopsector. Op een manier die de betaalbaarheid van huren en kopen garandeert. Met WONEN 4.0 behoren zowel de hypotheekrenteaftrek als de huurprijsregulering uiteindelijk tot het verleden en worden de belastingtarieven navenant verlaagd. Dat is voor huishoudens, de woningmarkt en heel Nederland beter.

Aanmoedigen

Je hoort wel eens: als Rutte 2 geen fundamentele hervorming van de woningmarkt in gang zet, moet een volgend kabinet dat maar doen. Dat is mij echter veel te fatalistisch. Ik zou tegen het kabinet willen zeggen: 'Kom op. Die onvoldoende valt nog wel op te krikken tot een voldoende. Wel beter je best gaan doen natuurlijk.'
 
Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder