Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Schoon hout en KEMA-keur

Geplaatst op 24 nov 2013 , bijgewerkt 24 nov 2013, 23:00

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar in de maand december transformeert mijn straat in een lichtzee. Mijn buurman heeft een grote kerstboom met prac...

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar in de maand december transformeert mijn straat in een lichtzee. Mijn buurman heeft een grote kerstboom met prachtige lampjes buiten staan, de overburen hebben de tuin versierd met gekleurde, knipperende kerstverlichting en een grote verlichte Kerstman met zijn arrenslee vrolijkt het gazon van een huis een eindje verderop op. En in alle woningen branden kaarsen en lampjes volop. Natuurlijk, ik doe ook mee aan die gezelligheid rond kerst. De dozen met kerstpullen haal ik met plezier achter het knieschot vandaan. De kerststal krijgt een prominente plek in de woonkamer en ik leg echt stro in de kribbe. Op de buitendeur hang ik een prachtige kerstkrans die mijn moeder nog heeft gemaakt. Maar rond de feestdagen let ik ook heel bewust op de brandveiligheid. Zo heb ik sinds kort een kunstkerstboom in plaats van een echte. Want wist u dat u beter een kunstkerstboom kunt kopen in plaats van een echte? Dennengroen is namelijk brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Dus mocht u per se een echte boom willen: geef de boom dan regelmatig water. Ik gebruik verder alleen maar kerstverlichting met KEMA-keur. En voor gebruik controleer ik of de lampjes niet zijn beschadigd. Midden op de tafel branden heerlijke geurkaarsen in een stevige houder zodat kleine kinderen er niet bij kunnen. Ik heb ook een blusdeken in de keuken aan een haakje hangen, tussen de handdoek en theedoek in. Mocht er tijdens het kokerellen rond de Kerstdagen wat mis gaan, kan ik meteen ingrijpen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom heb ik in mijn hele huis rookmelders hangen. In mijn openhaard gaat alleen maar schoon droog  hout en de schoorsteen is voor het stookseizoen geveegd door de schoorsteenveger. De cv-ketel heeft net een onderhoudsbeurt gehad, dus laat die koude gezellige dagen maar komen! Ik ben ervan overtuigd dat als je heel bewust nadenkt over de dingen die je doet, je een hoop onheil kunt voorkomen. Ik zag overigens bij de buurman ook kersttakken hangen aan de muur. Ik ga toch maar even voor de zekerheid vragen of hij ze wel heeft geïmpregneerd.….

Fijne veilige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toegewenst!