Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Bank of kloosterorde

Geplaatst op 02 dec 2013 , bijgewerkt 02 dec 2013, 09:51

Niet elke bank vermeldt het onder zijn naam of logo, maar ze willen het allemaal: middenin de samenleving staan. Dat moeten ze ook wel. Het is immer...

Niet elke bank vermeldt het onder zijn naam of logo, maar ze willen het allemaal: middenin de samenleving staan. Dat moeten ze ook wel. Het is immers in die samenleving en nergens anders dat zij hun bemiddelende rol kunnen vervullen.

Vooral bij de hypotheekverstrekking kunnen zij deze maatschappelijke functie glans geven. Maar juist als deze 'core business' in het geding is, kruipen zij nog vaak weg en houden zich doof voor alles en iedereen. Want wat gebeurt er als een uiterst moderne en flexibele flexwerker bij een bank aanklopt voor een hypotheek? Dan krijgt hij te horen dat hij er niet voor in aanmerking zolang hij geen vaste aanstelling heeft.

Zelfs als zijn vrienden, kennissen, relaties en de rest van de wereld er van overtuigd zijn dat hij, gekwalificeerd als hij is, altijd en overal aan de slag zal komen, toch geeft de bank dan niet thuis.

Zo ging het vijftig jaar geleden, zo gaat het vandaag. Terwijl de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt, blijven banken vasthouden aan de stelregel dat een vaste aanstelling een voorwaarde is voor een hypotheek. Op deze manier gaan zij twee keer in de fout. Ten eerste omdat mensen met een vast contract steeds gemakkelijker kunnen worden ontslagen. Ten tweede omdat jonge, goed opgeleide flexwerkers meer zekerheden bieden dan de mensen met de schijnzekerheid van een vaste baan.

Vorige week maandag was de informele 'dialoogbijeenkomst' van de Nederlandse Vereniging van Banken. Plaats van handeling: het geldmuseum in Utrecht. Thema: de relatie tussen bank en klant. Een ideale gelegenheid dus om de managers van gerenommeerde banken aan te spreken op hun handelwijze. 'U bent zo modern,' hield ik hen voor. 'U flitst kapitaal de wereld over in fracties van een seconde. Waarom houdt u dan vast aan een gewoontewijsheid uit het industriële tijdperk?'

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik meteen veel bijval kreeg. Sommigen wilden er niets van weten. 'Wij moeten gelijke gevallen gelijk behandelen in heel Nederland. Dan kunnen we niet sommige flexwerkers wel een hypotheek geven en andere niet.' 'Gelijke monniken, gelijke kappen,' liet hij er met nadruk op volgen.  Alsof de bank een kloosterorde is….dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest?

Gelukkig liep ik later die avond de abt van zo'n orde tegen het lijf. Preciezer gezegd: een bestuurslid van een landelijk opererende bank. Ik vroeg hem zonder veel omhaal van woorden waarom banken in een kramp schieten als flexwerkers voor de balie staan. Hij zei: 'Ja, inderdaad. We schieten veel te snel in een kramp. En daar doen we niet goed aan.' Daarop keek hij voor zich uit en deed er het zwijgen toe.

Ik nam aan dat hij toen al nadacht over de manier waarop hij dit bij zijn collega's zou aankaarten en wilde hem hierbij verder niet storen. Mijn avond kon al niet meer stuk. Een hypotheek voor iemand zonder vaste aanstelling? Het is nog maar een kwestie van tijd. En zodra één bank over de brug komt, zullen de anderen volgen. Vanaf de zijlijn wil ik hen aanmoedigen vaart te maken. 'Kom op. Spring vandaag nog over de muren van de abdij en trek de wereld in. Daar bent u nodig.'

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder