Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Dialoogtafel of commissie: zoek de verschillen!

Geplaatst op 10 dec 2013 , bijgewerkt 10 dec 2013, 08:08

Het is een lesje dat studenten politicologie al in hun eerste jaar krijgen. Heb je als bestuurder een probleem waar je niet onmiddellijk uitkomt, ro...

Het is een lesje dat studenten politicologie al in hun eerste jaar krijgen. Heb je als bestuurder een probleem waar je niet onmiddellijk uitkomt, roep dan een commissie in het leven. Dat is dé beproefde methode om een heet hangijzer te laten afkoelen. Tegen de tijd dat het rapport naar buiten wordt gebracht, heeft de media-aandacht zich allang verplaatst naar andere kwesties. De bestuurder belooft de conclusies ‘ter harte’ te nemen en gaat over tot de orde van de dag. Het rapport verdwijnt ergens in een la.

Dat mag niet gebeuren met het advies van de commissie van Wim Meijer, voormalig Tweede Kamerlid, staatssecretaris, Commissaris van de Koningin en oud Rabobank-topman. Hij bracht de tegenstellingen in kaart rond de exploitatie van de aardgasbel in Groningen. De NAM wil daarmee doorgaan, maar bewoners voelen de grond zowat letterlijk onder zich vandaan zakken.

De commissie heeft zijn oor goed te luisteren gelegd bij de bevolking. Zij heeft vervolgens conclusies getrokken waar we als Vereniging Eigen Huis vierkant achter staan. Zo pleit zij er voor om meer te investeren in het gebied, iedereen een nulmeting aan te bieden en om maatregelen te nemen die het gebied aardbevingsbestendig maken.

De grote vraag is nu of de aanbevelingen worden omarmd, uitgewerkt en uitgevoerd door Den Haag en de Provincie. Zo ver is het helaas nog niet. De commissie stelt een soort tussenfase voor. Nee, zij spreekt wijselijk niet over een nieuwe commissie. Dat zou de angst oproepen dat we eindeloos in bestuurlijke cirkels ronddraaien. Meijer spreekt daarom over een ‘dialoogtafel’.

Maar is dat niet hetzelfde als een commissie? Nee, want een dialoog impliceert dat je niet alleen een advies uitbroedt, maar ook echt met elkaar én met de overheid in gesprek gaat. Alle betrokken partijen krijgen in dat geval een rol in de besluitvorming.

Maar wat wordt dan nu precies hun rol als ze aan de dialoogtafel aanschuiven? De commissie Meijer stelt dat ‘de deelnemers zich vooraf verbinden aan doel en werkwijze en dat in een convenant vastleggen’ en de afspraken ‘niet meer via andere lijnen ter discussie stellen.’

Geldt dat dan ook voor de overheid? Nee,  want het kabinet houdt zijn handen vrij om met de Kamer te onderhandelen. En zo wordt, wellicht onbedoeld, toch weer de indruk gewekt dat er een verborgen agenda is. Laat de partijen maar lekker rustig met elkaar aan tafel zitten en het bestuur niet voor de voeten lopen!

Met deze reserves reed ik vorige week maandag van Amersfoort naar Groningen voor een ‘vrijblijvend en oriënterend gesprek’, waartoe Jacques Wallage en Pieter van Geel mij hadden uitgenodigd. Zij zijn de kwartiermakers van de Dialoogtafel en waren benieuwd hoe wij er tegenaan kijken. Zou Vereniging Eigen Huis eventueel willen deelnemen?, wilden zij weten.

Ik kon deze bestuurders helaas niet meteen antwoorden. Vooralsnog willen wij echter onze handen vrijhouden om de belangen van onze leden zo goed mogelijk te behartigen. Het genereren van publiciteit, het benaderen van politici of het procederen: we kijken gewoon wat het meest effectief is.
 
Is het dan nu al zeker dat de VEH-stoel aan de Dialoogtafel onbezet zal blijven? Nee, zeker is dat nog niet. We zijn nog in afwachting van het advies van een door onszelf in het leven geroepen commissie van studenten politicologie. Inderdaad, ouderejaars studenten die al aan hun Master zijn begonnen. Ik heb hun beloofd dat ik het advies onverkort zal opvolgen.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en @rob_mulder