Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hypotheek in bitcoins

Geplaatst op 16 dec 2013 , bijgewerkt 16 dec 2013, 11:49

"Kan ik mijn hypotheek omzetten van euro's naar bitcoins?" Deze vraag kwam binnen op het informatie- en adviescentrum van Vereniging Eigen Huis om n...

"Kan ik mijn hypotheek omzetten van euro's naar bitcoins?" Deze vraag kwam binnen op het informatie- en adviescentrum van Vereniging Eigen Huis om na een lange zwerftocht op mijn bureau te belanden.

De bitcoin is een zeer intrigerend 'muntstuk'. Het is een elektronisch betaalmiddel dat beveiligd is met een ingewikkelde cryptografie en waarmee je wereldwijd via internet betalingen kunt doen. En dat alles zonder tussenkomst van banken en de bijbehorende transactiekosten. Kijk, dan is mijn interesse verzekerd! 

Als ik dan hoor hoe banken reageren, word ik er nog vrolijker van. Sommigen stikken zowat in hun woede als de bitcoin ter sprake komt. Als het zo nadelig is voor de banken, denk ik dan onwillekeurig, zou het wel eens heel voordelig voor consumenten kunnen zijn!

Voorlopig hoogtepunt was het moment waarop de commissie Ethiek van de Rabobank opriep om niet mee te werken aan de handel in bitcoins. Wat er ook gebeurde in de wereld - kredietcrisis, manipulatie van rentetarieven - de commissie Ethiek dommelde rustig verder. Als deze club in beweging komt, moet er wel iets héél bijzonders aan de hand zijn.

Internet heeft al verschillende sectoren radicaal veranderd door dure schakels in traditionele handel te verwijderen en zo vormt bitcoin een bedreiging voor de banken. Ja, de belofte van een wereld zonder banken klinkt door in het verhaal van de bitcoin. 

Het was echter niet te danken aan het alternatieve, wereldwijde of idealistische karakter van de bitcoin dat die de laatste tijd zo vaak in het nieuws kwam. Dat kwam door de hoge koersstijgingen. In krap een jaar tijd hebben we de koers zien stijgen van minder dan een of twee tientjes naar meer dan 800 euro. Om begin december in 24 uur tijd te kelderen tot zo'n 500 euro en vervolgens weer op te klimmen tot... ach, kijk zelf maar op bitcoinspot.nl, het zijn dagkoersen.

En dat is gelijk ook het grootste probleem als u uw hypotheek in bitcoins zou willen afsluiten: er is geen enkele zekerheid over de waarde ervan. Stel dat u een hypotheek afsluit in bitcoins en de koers van de bitcoin vertienvoudigt, dan heeft u ineens in euro's een tien keer zo hoge hypotheek. Denkt u zich dat eens in: een huis van 250.000 euro met een hypotheek van 2.500.000. Dat is pas onder water staan.

Omgekeerd zal een geldverstrekker u eind 2013 niet graag een groot bedrag in bitcoins uitlenen als hij daarmee het risico loopt dat van de koers van de bitcoin over een jaar misschien niets meer over is.

Al met al heeft de bitcoin dus net zoveel weg van een beleggingsmiddel als van een betaalmiddel. En dan ook nog een beleggingsmiddel met een uiterst volatiel koersverloop. Dat wordt een beleggingshypotheek in het kwadraat!

Terug naar de vraag waarmee ik dit stukje begon. Hierop moet ik dus helaas ontkennend antwoorden: u kunt uw hypotheek niet omzetten in bitcoins. Moge de bitcoin anderen inspireren tot een nog beter en alternatief betaalsysteem, waarmee dat wel kan.

Mocht u daarentegen geprofiteerd hebben van de enorme koersstijging van het afgelopen jaar, dan kunt u natuurlijk wel overwegen uw hypotheekschuld er versneld mee af te lossen. Gezien de volatiele koers van de bitcoin is mijn advies dan wel: loop niet naar de uitgang, maar ren.