Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Stel het feestje nog even uit

Geplaatst op 14 jan 2014 , bijgewerkt 14 jan 2014, 07:56

De cijfers over de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2013 mogen er zijn. De weg omhoog is ingeslagen. De makelaars spreken over ‘het beste kwar...

De cijfers over de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2013 mogen er zijn. De weg omhoog is ingeslagen. De makelaars spreken over ‘het beste kwartaal’ sinds 2008. Misschien nog wel belangrijker: de consument gelooft er weer in. Dat blijkt uit de vertrouwensindex van Vereniging Eigen Huis. Die is een stuk gestegen, wat aangeeft dat optimisme over de koopwoningmarkt op zijn plaats is. Het tij keert. Alhoewel het niet in mijn aard ligt om een feestje te bederven, zou ik hierbij toch nog graag een paar kanttekeningen plaatsen.


Ondanks de mooie cijfers staan nog steeds 1,3 miljoen mensen met hun hypotheek onder water. Het zou al enorm helpen als je die restschuld bij verhuizing mee mag nemen naar je nieuwe hypotheek. Als huiseigenaar hou je nog steeds dezelfde restschuld, maar je kunt in elk geval verhuizen. Tot voor kort wilden veel banken hier niet van weten. Vereniging Eigen Huis heeft stevig op hun ingepraat om dat wel mogelijk te maken. En met succes. Banken beginnen in beweging te komen. Toch zijn we er nog niet. Dus is het devies: blijven sjorren en trekken en nu niet meer loslaten!


Goede 4e kwartaalcijfers zijn fijn, maar een huiseigenaar met ernstige betalingsproblemen heeft er niets aan. Dat zijn er momenteel nog tachtig tot honderdduizend. Vereniging Eigen Huis praat hier ook met de banken over. We dringen aan op een oplossingsgerichte houding en gelukkig merken we dat de bereidheid om mee te denken toeneemt. Uitgangspunt hierbij is dat de huiseigenaar in zijn eigen woning kan blijven. Een rentepauze en/of de inschakelijking van een budgetcoach kan al tot een situatie leiden waar iedereen baat bij heeft. Ja, ook de geldverstrekkers, want die lijden in de regel juist veel verlies bij een gedwongen verkoop. Je moet er echter wel snel bij zijn, want bij drie maanden betalingsachterstand is de kans op herstel nog 50%, terwijl die kans na zes maanden nog maar 5% bedraagt.
 
Blijft over de lastigste kwestie: die van het maatwerk. De cijfers zien er nu mooi uit, maar naar de toekomst toe is een goed functionerende woningmarkt alleen denkbaar als geldverstrekkers met hun tijd meegaan. Zo moeten zij nu gauw eens leren om te gaan met een flexibele arbeidsmarkt. De ‘baan voor het leven’ bestaat niet meer, vaste arbeidscontracten worden nauwelijks nog verleend en bieden bovendien steeds minder zekerheid. Of iemand een hypotheek verdient, kun je dus niet afleiden uit het al dan niet hebben van een vaste baan.
 
Dat is ook de reden dat Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis een experiment zijn gestart met de zogeheten perspectiefverklaring. Als Randstad zo’n perspectiefverklaring afgeeft aan mensen die volgens hen goede vooruitzichten hebben op de arbeidsmarkt, dan is Obvion bereid hun een hypotheek te verstrekken. Een veelbelovend initiatief. En een schoolvoorbeeld van maatwerk, waarbij een geldverstrekker niet werkt met een afvinklijstje, maar naar de persoon zelf kijkt.
 
Het is nog wat onwennig, maar meer en meer willen banken zich als deel van de oplossing manifesteren en daarom denkt de Vereniging Eigen Huis graag met hen mee. Als we in 2014 regelingen treffen voor de restschuldfinanciering, de betalingsproblemen en de meer eigentijdse hypotheekverstrekking, worden de cijfers voor de woningmarkt in het komend jaar nog veel beter. Laat dan het feestje maar beginnen.

Volg ons ook via @eigenhuis en @rob_mulder