Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hypotheekadvies

Geplaatst op 18 feb 2014 , bijgewerkt 18 feb 2014, 10:07

Zoals het prettig kan zijn om niet alles te vertellen, zo kan het ook plezierig zijn om niet alles te weten. Vroeger genoten hypotheekadviseurs van ...

Zoals het prettig kan zijn om niet alles te vertellen, zo kan het ook plezierig zijn om niet alles te weten. Vroeger genoten hypotheekadviseurs van dat eerste gemak. Zij hielden graag voor zich hoeveel geld zij verdienden aan een 'onafhankelijk' hypotheekadvies. En de consument hoefde dat eigenlijk ook niet zonodig te weten. Voor hem was het advies immers toch gratis.

Maar niet heus, zo is gebleken. Want de consument betaalde natuurlijk wel degelijk het gelag van de 'provisie gedreven advisering'. Zowel via hoge verborgen kosten als via de aanschaf van ondeugdelijke producten. Het is in dat opzicht dan ook niet minder dan een zegen dat op 1 januari 2013 de bemiddelingsprovisies voor het afsluiten van hypotheken in de ban zijn gedaan, waarmee provisie gedreven adviezen tot het verleden behoren.

Tegelijkertijd ziet de aanvrager van een hypotheek zich nu wel voor een dilemma geplaatst. Moet hij een onafhankelijke adviseur in de arm nemen nu hij weet hoe duur die is? Of kan hij beter rechtstreeks naar een bank stappen? Of zelf de markt verkennen? Veel van onze leden worstelen met deze vragen. Wat te doen?

Wie zich alle rompslomp wil besparen en onvoorbereid bij een bank binnen loopt voor een hypotheek, heeft één zekerheid: hij krijgt een advies dat in elk geval goed is voor die bank (“Wij van WC-eend adviseren…”). De bankmedewerker zal u heus niet vertellen dat u voordeliger uit bent bij een andere bank. Of bij een verzekeraar, want ook zij hebben zich op de hypotheekmarkt gestort.

Als u de hypotheek wilt die precies bij u past, dan ontkomt u er dus niet aan: u moet zich breed oriënteren. Maar heeft u daarbij geen zin in het wikken en wegen van alle producten van alle geldverstrekkers? Schakel dan toch maar die onafhankelijke adviseur in. Nee, hij is niet gratis meer, maar dat was hij toch al niet. En zijn advies is nu in elk geval niet meer provisie gedreven.

Nog één oproep. Kunnen geldverstrekkers hun aanbod nu eindelijk eens wat overzichtelijker presenteren? Het zou toch mooi zijn als een doorsnee consument met een gemiddelde opleiding en een normale intelligentie zelf op een achternamiddag zou kunnen uitdokteren welke hypotheek hij nodig heeft! Zullen al die bovengemiddeld intelligente mensen in het bank- en verzekeringswezen nu werkelijk niet weten hoe ze dat kunnen organiseren? Of vinden ze het uit profileringsoogpunt wel zo prettig om het niet te vertellen?