De interne zoekfunctie op onze site werkt tijdelijk niet. Onze excuses voor het ongemak. Probeer het later nog een keer.

Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Een gewaarschuwd mens

Geplaatst op 25 feb 2014 , bijgewerkt 25 feb 2014, 09:40

Overweegt u uw woning (tijdelijk) te verhuren? Dan is het goed te beseffen dat achter schijnbaar nette huurders nietsontziende criminelen kunnen sch...

Overweegt u uw woning (tijdelijk) te verhuren? Dan is het goed te beseffen dat achter schijnbaar nette huurders nietsontziende criminelen kunnen schuilgaan. Ongeschoren sujetten die uw woning maar om één reden willen huren, namelijk om er een wietplantage in te stichten. En als de criminelen allang weer hun hielen hebben gelicht, zit u met de schade. Variërend van fysieke beschadigingen tot een enorme elektriciteitsrekening. Een argeloze krantenlezer krijgt het gevoel dat dit hem allemaal te wachten staat als hij zijn huis wil verhuren. Schromelijk overdreven? In de meeste gevallen gelukkig wel, maar toch is het raadzaam om behoedzaam te werk te gaan en onnodige risico’s te vermijden.

In een aantal nieuwsberichten zitten overigens niet zozeer de criminele huurders in de beklaagdenbank, als wel de verhuurmakelaars, die kennelijk onvoldoende voorzorgsmaatregelen in acht hebben genomen om de criminelen buiten de poort te houden. De identiteit van de huurders is dan bijvoorbeeld niet voldoende gecheckt, waardoor zij anoniem en ongestraft hun slag kunnen slaan.

Om de kwaliteit van de makelaars te kunnen waarborgen, wordt soms gepleit - door makelaars - voor het wettelijk beschermen van de titel 'makelaar'. Dit gaat mij drie stappen te snel. Niet voor niets is de titelbescherming meer dan tien jaar geleden afgeschaft, mede ter bevordering van de concurrentie tussen makelaars. En die concurrentie is heel belangrijk om te voorkomen dat u veel te veel aan een makelaar kwijt bent.

Een ander initiatief is het optuigen van een landelijke keurmerk voor verhuurmakelaars. De vraag is echter of - ook los van een dergelijk keurmerk - niet van alle bij een brancheorganisatie aangesloten verhuurmakelaars mag worden verwacht dat hun integriteit en deskundigheid op het gebied van verhuur boven elke twijfel verheven zijn. Daaronder reken ik ook de vaardigheden en alertheid om huurders met snode plannen tijdig te ontmaskeren. Op de verhuurmarkt kunnen deze deskundige makelaars zich positief onderscheiden van niet of minder gekwalificeerde collega's. Terecht zijn de makelaarsorganisaties druk bezig hun leden hierin verder op te leiden en op te voeden.

Het blijft overigens verstandig dat u als potentiële verhuurder ook zelf uw ogen en oren open houdt. Een paar tips. Neem in de huurovereenkomst op, dat u of de makelaar het pand regelmatig van binnen mag inspecteren. Let er ook op dat uw makelaar zich niet laat afschepen met een kopie van een legitimatiebewijs, maar laat hem vragen naar het originele bewijs. Laat hem ook vragen naar een recente loonstrook met een bankafschrift waarop hij ziet dat dit salaris wordt gestort en zorg ervoor dat de huur vanaf dit banknummer wordt gestort op uw rekening. Tot slot kan het verstandig zijn de elektriciteitsaansluiting op naam van de huurder te zetten.

Het lijken voor de hand liggende tips, maar nog lang niet alle verhuurders houden zich er helaas aan. Dat zal u vast niet overkomen, nu u door het lezen van deze blog op slag voor twee telt!

Volg ons ook op Twitter: @eigenhuis en @rob_mulder