Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Flink betalen om uit de betalingsproblemen te komen

Geplaatst op 02 apr 2014 , bijgewerkt 02 apr 2014, 15:54

'Dus u heeft geldproblemen… Ik zou u graag helpen, maar dat gaat u wel een flinke duit kosten. En als ik het goed begrijp, heeft u dat bedrag niet o...

'Dus u heeft geldproblemen… Ik zou u graag helpen, maar dat gaat u wel een flinke duit kosten. En als ik het goed begrijp, heeft u dat bedrag niet op de bank staan." Aldus de hypotheekadviseur, die tegenwoordig niet meer door de geldverstrekker, maar door de klant zelf moet worden betaald. En als die klant uitgerekend betalingsproblemen heeft, wordt dat lastig.
 
Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het is op het moment wel de situatie. Het is een onbedoelde uitkomst van het provisieverbod dat sinds 1 januari 2013 van kracht is. Prima dat hiermee een eind is gemaakt aan de provisie gedreven advisering, die inhield dat veel klanten de hypotheek kregen waar de adviseur het meeste aan verdiende. Klant betaalden via de omweg van een hogere rente uiteraard alsnog voor het advies, maar dachten dat het gratis was. Nu klanten hun adviseurs rechtstreeks moeten betalen (vanuit de gedachte 'wie betaalt, bepaalt'), zijn die kosten veel beter zichtbaar. En moet je het bedrag meteen op tafel leggen. Zelfs dus als je in de betalingsproblemen zit.
 
Momenteel hebben meer dan 90.000 huiseigenaren een betalingsachterstand op hun hypotheek van minstens enkele maanden. Dit is niet alleen een probleem voor deze mensen zelf, maar ook voor de banken, die naar hun geld kunnen fluiten. Tenzij snel naar een oplossing wordt gezocht om uit de problemen te komen. En daar kan een hypotheekadvies onderdeel van uitmaken. Geldverstrekkers zouden de kosten van zo'n advies best graag voor hun rekening nemen, aangezien het hun onder de streep juist geld kan schelen.
 
Het is daarom verheugend dat minister Dijsselbloem een dergelijke uitzondering op het provisieverbod alsnog mogelijk wil gaan maken. Vereniging Eigen Huis pleit hier al langer voor in het belang van leden. Maatschappelijke partijen, waaronder Vereniging Eigen Huis, mogen tot 11 april hun mening geven over de voorlopige plannen van de minister. Ons commentaar bevat onder andere de volgende elementen:
 
1. hulde aan de minister dat hij dit gaat regelen;
2. werk met vouchers (speciale waardebonnen), want dat is het minst misbruikgevoelig;
3. laat het plan zo snel mogelijk ingaan, liefst dit jaar nog.
 
Dan behoort de rare situatie dat je moet betalen voor hulp om uit de betalingsproblemen te komen hopelijk snel tot het verleden.

Volg ons ook op Twitter: @eigenhuis en @rob_mulder