Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Stilstaan of meegaan met de tijd?

Geplaatst op 09 apr 2014 , bijgewerkt 09 apr 2014, 07:57

Veel te hoge tarieven, en klanten die geen kant op kunnen. Ja, zo ging het toen staatsbedrijven nog verantwoordelijk waren voor zaken als gas & ...

Veel te hoge tarieven, en klanten die geen kant op kunnen. Ja, zo ging het toen staatsbedrijven nog verantwoordelijk waren voor zaken als gas & elektra. Lang geleden? Ja, heel lang geleden, maar voor ruim 600.000 huishoudens is die tijd helemaal niet voorbij. Zij zijn aangewezen op stadsverwarming en betalen daar tot zo’n 275 euro per jaar te veel voor. In de veilige wetenschap dat deze klanten niet kunnen overstappen,  maken energieleveranciers zich sterk voor de aanleg van stadsverwarming in nog meer nieuwbouwwijken.

Zo gebeurt precies datgene wat voorkomen moest worden met de Warmtewet, die sinds begin dit jaar van kracht is. Gebruikers van stadsverwarming zouden beschermd moeten worden tegen het monopolie van de leveranciers. De wet moet er voor zorgen dat zij niet meer voor hun warmte  betalen dan huishoudens die een gasgestookte Cv-installatie hebben.

Toch vallen hun tarieven fors hoger uit. Hoe dat kan? Sommige aannames in deze wet blijken niet te kloppen. Zo wordt het rendement van de Cv- ketel te laag ingeschat. Een moderne Cv–ketels heeft een veel hoger rendement dan die uit 2005 waarmee is gerekend. Sommige kosten worden dubbel meegerekend. En door onduidelijke definities krijgen leveranciers ruimte om via de achterdeur toch prijsverhogingen door te voeren. Allemaal niet de bedoeling, lijkt ons.

Daarnaast is een aantal problemen van technische aard aan het licht gekomen, zoals lekkages en daardoor onveilige situaties. Soms ontbreekt een veiligheidsmechanisme in de woning. Zodra er een lekkage optreedt stroomt het huis vol water tot zo’n 90 graden C. Dat geeft niet alleen schade en een hoop viezigheid maar is ook geen gedachte waarmee je rustig slapen gaat.

Imiddels hebben we een brief aan minister Blok gestuurd waarin we de minister voor de korte termijn verzoeken om een eerlijk en daarmee lager tarief. Daarnaast dringen we er op aan om een aantal overige nijpende zaken zoals veiligheid en definities op orde te brengen. Ook voor de lange termijn hebben we een belangrijke boodschap voor de minister: Let er aub op dat de tijd in de stadsverwarmingswijken niet stil blijft staan. Geef de bewoners voor de toekomst de kans om te doen wat andere Nederlanders al jaren kunnen: ‘overstappen’. Wie weet blijkt alleen al door het creëren van een overstapmogelijkheid en dus concurrentie dat de prijzen een heel stuk omlaag kunnen. Nu heeft het er alle schijn van dat leveranciers  vooral toekomst zien in stadsverwarming omdat het een vaste inkomstenbron en een klantenbindertje is. 

De ultieme overstap is misschien wel een overstap naar jezelf.  Steeds meer woningen ‘draaien’ alleen nog maar op elektra in combinatie met eigen opwek. De hoogste tijd dus om de stadsverwarmingssystematiek daarop aan te passen. Alleen door aan te sluiten bij de wensen van de consument heeft stadsverwarming een toekomst die past in de energietransitie.