Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Veertig, en nog veel te doen

Geplaatst op 28 apr 2014 , bijgewerkt 28 apr 2014, 13:48

Er zijn mensen die na hun veertigste liever niet meer aan hun leeftijd herinnerd worden, maar als vereniging doen we daar niet moeilijk over. Ja, we...

Er zijn mensen die na hun veertigste liever niet meer aan hun leeftijd herinnerd worden, maar als vereniging doen we daar niet moeilijk over. Ja, we gaan vanaf 1 mei dit jaar als veertiger door het leven. So what?

Of we onze verjaardag nog vieren? Met borrelhapjes en champagne? Nee, dat zeker niet. Voor je het weet, luister je naar toespraken over hoe goed we wel niet zijn, hoeveel er al bereikt is en dat we nog veertig jaar vooruit kunnen. Daar zit dus niemand bij ons op te wachten.

Terugblikken kan natuurlijk geen kwaad. Dan word je herinnerd aan waar je vandaan komt, waar je roots liggen en wat er nog voor je ligt. Al heeft de vereniging veel voor elkaar heeft gekregen, zelf een huis kopen, verkopen of verbouwen is nog altijd een hachelijke onderneming. Je krijgt te maken met veel professionals waarvan je als leek maar moeilijk hoogte kunt krijgen. De gedachte dat er iemand naast de woningbezitter moeten staan, is daarom niet minder actueel dan veertig jaar geleden.

Van een veertigjarige mag je verwachten dat hij ervaring en expertise heeft opgebouwd. Dat hebben we ook gedaan. Daardoor zijn wij zowel diplomatieker geworden als strijdbaarder. Samenwerking en overleg waar dat kan, confrontatie waar het moet. Het resultaat staat steeds voorop.

En resultaat hebben we in veertig jaar gelukkig volop geboekt: van de uitbanning van de dubbele courtage tot het openbreken van de energiemarkt en van de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis tot het verdwijnen van de provisie gedreven hypotheekadvisering. Maar ik zeg er meteen bij: dat is niet alleen de verdienste van hardwerkende medewerkers op het kantoor in Amersfoort. Het is evenzeer te danken aan onze leden.

Zij maken de vereniging tot wat zij is. Zij bepalen de kracht van het collectief. Het zijn hún ervaringen, ideeën en voorstellen die de vereniging scherp houden. En naarmate we nog meer een community worden (van circa 700.000 huishoudens!) kunnen we steeds sneller, steeds meer bereiken.

En zolang we nog zó veel te doen hebben, stellen we de festiviteiten maar even uit. Een feest met champagne, kaviaar, een showorkest, artiesten en vuurwerk, lijkt ons meer iets voor het moment dat we ons ultieme doel hebben bereikt. Namelijk dat de huiseigenaar zich, ook zonder onze hulp, nergens meer zorgen over hoeft te maken. Wij zullen er alles aan doen om dat moment zo snel te mogelijk te bereiken. Op het feest dat we dan organiseren bent u uiteraard van harte welkom. Maar …verwacht niet dat de uitnodiging binnenkort op uw deurmat valt.