Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Vertrouwen

Geplaatst op 06 mei 2014 , bijgewerkt 06 mei 2014, 08:55

Het vertrouwen in de woningmarkt blijft maar stijgen. Ook in de maand april nam die toe, zo blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen H...

Het vertrouwen in de woningmarkt blijft maar stijgen. Ook in de maand april nam die toe, zo blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis. En dat was voor de zestiende maal op rij. De index staat nu op hetzelfde niveau als in augustus 2007! Het verlies aan vertrouwen tijdens crisis is dus weer helemaal goed gemaakt. Was het vertrouwen te paard vertrokken, het keert nu ook te paard terug.

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het momenteel een gunstig moment om een huis te kopen. Tachtig procent denkt dat de huizenprijzen vanaf nu gelijk blijven of stijgen en dat is voor potentiële kopers een reden zijn om hun verhuiswensen niet langer voor zich uit te schuiven. Daarbij komt dat de hypotheekrente historisch laag is, ondanks de hoge winstmarges die de banken maken. In de huursector wordt het juist duurder als gevolg van het huurbeleid van het kabinet.

En dus? Geen vuiltje aan de lucht? Helaas wel, want meer dan een miljoen huishoudens staan met hun hypotheek nog onder water. Voor de doorstroming op de woningmarkt is het heel belangrijk dat mensen hun restschuld kunnen meenemen naar hun volgende woning.

Gelukkig geven geldverstrekkers steeds vaker aan hieraan te willen meewerken. Vereniging Eigen Huis dringt daar ook bij alle betrokkenen op aan. Later deze maand mei gaan we weer aan tafel met de NVB, de Nederlandse Vereniging van Banken, om het daar over te hebben. Dan zullen we nagaan of er inderdaad schot is gekomen in de zaak.

Vertrouwen is goed, maar soms is controleren beter. Totdat we zeker weten dat de banken mensen met een restschuld echt helpen, koesteren we ons restje wantrouwen.

Volg ons ook op Twitter: @eigenhuis en @rob_mulder