Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Werken voor de leden

Geplaatst op 13 mei 2014 , bijgewerkt 13 mei 2014, 11:20

Toen ik in 2010 als ambtenaar uit Den Haag vertrok en in Amersfoort aan de slag ging bij Vereniging Eigen Huis, zeiden meerdere mensen tegen mij: “H...

Toen ik in 2010 als ambtenaar uit Den Haag vertrok en in Amersfoort aan de slag ging bij Vereniging Eigen Huis, zeiden meerdere mensen tegen mij: “Hey, leuk. Ik ben lid van VEH. Nu ga je dus ook voor mij werken.” Ik heb dat ervaren als aanmoediging, maar ik vond het ook ontluisterend. Al die jaren daarvoor dan als ambtenaar: voor wie werkte ik toen? Jammer genoeg ervaren veel burgers blijkbaar niet dat mensen bij de overheid voor hén werken, dat de overheid er voor hén is.
 
Een voorbeeld van hoe dat wél kan, las ik onlangs op nu.nl. Een bejaarde vrouw uit de Vogezen liet het dorpje Saint-Congard in Bretagne acht ton na. Zij deed dat uit dankbaarheid voor de vele vakanties die zij in het plaatsje mocht doorbrengen. Kijk, dat zul je een Nederlander niet snel zien doen, de overheid opnemen in je testament! Ook zul je een Nederlandse burger niet snel horen zeggen: “Ik vind de overheid zo’n Goed Doel, met zijn onderwijs, zorg en infrastructuur, dat ik eens vrijwillig wat geld ga overmaken aan het ministerie van Financiën.” Sterker nog: navraag bij dat ministerie leert dat er niet eens een bankrekening is waarop je zo’n gulle gift kunt storten.
 
Nadat ik dit in een artikel in dagblad Trouw constateerde, kreeg ik van een lezer een tip: probeer rekening 1 bij de ING eens, die schijnt aan de overheid toe te behoren! En dus maakte ik bij wijze van experiment 100 euro over op NL 28 INGB 0000000001 ten name van ’s Rijksschatkist. Maar nee: het bedrag werd nog dezelfde dag teruggestort. De Nederlandse overheid zit duidelijk niet te wachten op vrijwillige giften en erfenissen. Zoveel waardering van burgers is zij niet gewend en zij kan er niet mee omgaan.
 
Begrijp me goed: ik wil niet betogen dat we met z'n allen vrijwillig geld moeten gaan geven aan de overheid. Maar het feit dat niemand überhaupt op dit idee komt, en dat de overheid het geld zelfs botweg weigert, betekent voor mij wel dat overheid en burgers erg ver uit elkaar zijn komen te staan. Bij Vereniging Eigen Huis kunnen we blij en dankbaar zijn dat onze leden in elk geval wèl weten dat wij voor hen werken. En we doen er alles aan om dat zo te houden.