Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Woningmarkthervorming: loze kreet of broodnodig?

Geplaatst op 27 mei 2014 , bijgewerkt 27 mei 2014, 09:14

Hervorming is eerder borrelpraat van economen en politici dan een panacee. Aldus de kop boven een recent opiniestuk van FD-redacteur Carel Grol (maa...

Hervorming is eerder borrelpraat van economen en politici dan een panacee. Aldus de kop boven een recent opiniestuk van FD-redacteur Carel Grol (maandag 26 mei 2014). Vriendelijker geformuleerd: de term 'hervorming' wordt te pas en te onpas gebruikt, waardoor het heel vaak een loze kreet is.

Grol legt hier de vinger op de zere plek: iedere bedenker van een vaag plan weet immers dat het op meer bijval kan rekenen als je het verkoopt als hervorming. Want hervormen is in de mode. En hard nodig voor de toekomst. Niet hervormen is stilstand, dus achteruitgang. Gevolg is dat tegenwoordig zo ongeveer elke beleidsmaatregel een hervorming wordt genoemd. Waarmee de term feitelijk zijn betekenis heeft verloren.

Dat doet me denken aan het begrip 'innoveren'. Innoveren moet en is goed! Wie wil er nou niet innoveren? Niet innoveren is achteruitgang. En wat dacht je van 'investeren'? Niet alleen in wegen, maar ook in kennis, veiligheid en sociale verhoudingen.

Het bijzondere aan een wezel is dat-ie een ei leeg kan zuigen zonder dat de schaal breekt. En het bijzondere van een wezelwoord als 'hervorming' is dat het kennelijk meer sympathie oproept dan het gebrek aan inhoud rechtvaardigt.

Nadelig wordt het als losstaande maatregelen, vermomd als hervorming, het zicht ontnemen op broodnodige beleidswijzigingen. Zo nemen de woningmarktmaatregelen van dit kabinet de noodzaak van een fundamentele gezondmaking van de woningmarkt allerminst weg.

Het is belangrijk dat de maatschappelijke partijen op de woningmarkt met elkaar en met de overheid in gesprek blijven over een samenhangend en bestendig beleid voor de huur- en koopsector. Om dit te bevorderen, bepleit Vereniging Eigen Huis de oprichting van een Stichting van het Wonen. Zo kunnen de partijen samen bewijzen dat de ene hervorming de andere niet is.