Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Bruggen slaan

Geplaatst op 03 jun 2014 , bijgewerkt 03 jun 2014, 09:00

Het gaat weer wat beter op de woningmarkt, maar net als bij veel huiseigenaren, zit ook bij de professionals in deze sector de schrik nog stevig in ...

Het gaat weer wat beter op de woningmarkt, maar net als bij veel huiseigenaren, zit ook bij de professionals in deze sector de schrik nog stevig in de benen. Ik spreek regelmatig met makelaars, bouwers, ontwikkelaars, hypotheekadviseurs en bankiers – en wat blijkt? Op twee punten zijn de meesten het hartstochtelijk met elkaar eens:

  1. de maatregelen die de politiek heeft genomen op de woningmarkt, zoals de strengere eisen voor hypotheekverschaffing en meer nadruk op aflossing, zijn qua richting heel verstandig;
  2. de timing en de maatvoering van de maatregelen konden niet slechter.

De vertrouwens- en kredietcrisis op de woningmarkt werd hierdoor onnodig verdiept. Had dit misschien kunnen worden voorkomen als de partijen op de woningmarkt op reguliere basis met elkaar en met de politiek in gesprek waren gegaan over de juiste beleidsmaatregelen op het juiste moment? Ik kan me voorstellen van wel. Vandaar het pleidooi van Vereniging Eigen Huis om een Stichting van het Wonen op te richten.

Iets in me zegt me dat minister Blok voor Wonen er heel misschien niet onmiddellijk voor warm loopt. ‘Het is natuurlijk heel goed,’ zo hoor ik hem in gedachte al zeggen, ‘als organisaties hun verantwoordelijk nemen en bij elkaar gaan zitten voor overleg. Daarover geen misverstand. Een andere vraag is of het aan de overheid is om dat alles te faciliteren en te zorgen voor het vergaderzaaltje, de koffie en de broodjes. Dat lijkt mij niet. ’

Laat ik de minister dan op voorhand gerust stellen: om dat zaaltje en de broodjes en is het me niet te doen. Daar kunnen we zelf voor zorgen. Dat hebben we ook gedaan toen we met huurders, verhuurders en makelaars aan WONEN 4.0 werkten. Het gaat mij om het mobiliseren van kennis uit de praktijk, om het creëren van draagvlak en om het voorkomen van fouten uit het verleden.

Politieke partijen van links tot rechts zorgden er jarenlang voor dat taboes op de woningmarkt (hypotheekrenteaftrek, huurprijsregulering) taboes bleven. Daarom zou ook de politiek er op gebrand moeten zijn om een nieuwe kramp te voorkomen. Laten we dus – positiever geformuleerd – alle expertise bundelen en gezamenlijk alle kansen benutten om het ontluikende herstel van de woningmarkt te bespoedigen en te bestendigen.

Zoals de regering de woningmarktpartijen tijdig kan inseinen over voorgenomen beleidswijzigingen, zo kunnen die laatsten de regering informeren over alle relevante trends in de markt. Was trouwens het slaan van bruggen niet een motto van dit kabinet? Sla deze dan!