Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Renteaftrek op restschuld in stand houden

Geplaatst op 11 jun 2014 , bijgewerkt 11 jun 2014, 08:47

Mevrouw De Haas raakt haar baan kwijt in Amersfoort. Maar gelukkig kan zij aan de slag in Den Haag. Omdat mevrouw De Haas een dochtertje heeft van b...

Mevrouw De Haas raakt haar baan kwijt in Amersfoort. Maar gelukkig kan zij aan de slag in Den Haag. Omdat mevrouw De Haas een dochtertje heeft van bijna vier moet het gezin dan wel naar het westen verhuizen. Maar dat heeft mevrouw De Haas er graag voor over. Gelukkig heeft zij ook al een koper voor de woning in Amersfoort, die er 200.000 euro voor over heeft. En voor datzelfde bedrag kan mevrouw De Haas een geschikte nieuwe woning kopen in Den Haag.

Gelukkig doet zelfs de bank niet moeilijk. Mevrouw De Haas heeft een hypotheek van 225.000 euro, dus ze heeft een restschuld van 25.000. Van de bank mag ze die echter gewoon meenemen van Amersfoort naar Den Haag. Want of ze nu in Amersfoort of in Den Haag onder water staat, maakt voor niemand iets uit, zo is de redenering. Iedereen blij!

Totdat er ineens een heel vervelend konijn uit de hoed komt: van de overheid mag mevrouw De Haas als zij verhuist, de rente over de restschuld nog maar tien jaar aftrekken. Terwijl haar hypotheek nog twintig jaar doorloopt. Logisch dat de bank graag wil dat zij die 25.000 euro restschuld aflost voordat de renteaftrek ophoudt. Maar dat kan mevrouw De Haas niet betalen. Dat kost haar wel 100 euro bruto extra per maand. Wat nu?

Is dan alles verloren? Nee, natuurlijk niet! Er is maar één ding dat de overheid moet doen: ons pleidooi overnemen om een restschuld bij verhuizing aftrekbaar te houden voor dezelfde periode als de oorspronkelijke hypotheek. Dan word je niet fiscaal gestraft omdat je verhuist (bijvoorbeeld voor je werk), dan blijft de renteaftrek hetzelfde als wanneer je blijft zitten waar je zit (en je werkloos wordt) en dan hoeft de bank geen versnelde aflossing te vragen (waarvan je de lasten niet kunt opbrengen). Dan is niemand de dupe en wint iedereen! Waar wacht minister Blok nog op?