Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Blok-label

Geplaatst op 24 jun 2014 , bijgewerkt 24 jun 2014, 08:12

De vereniging is altijd vóór de komst van een energielabel geweest. Maar dan wel een label dat bijdraagt aan bewustwording van de energiezuinigheid ...

De vereniging is altijd vóór de komst van een energielabel geweest. Maar dan wel een label dat bijdraagt aan bewustwording van de energiezuinigheid van een woning en in het verlengde daarvan aan energiebesparing. Zonder de consument onnodig op kosten te jagen. Keep it simple!
 
Oud-minister Donner kwam destijds met een voorstel dat aan geen van deze voorwaarden voldeed. Het was te omslachtig, te duur, en het zette nauwelijks aan tot besparing. Een typisch geval van het paard achter de wagen spannen.

Als alternatief heeft Vereniging Eigen Huis daarom vanaf 2011 een zogenoemd ‘basislabel’ bepleit. Dat is een label op basis van eenvoudige standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar. Dit voorstel  is breed omarmd en werd zelfs opgenomen in het Nationaal Energieakkoord. De ambtenaren van minister Blok hebben het vervolgens adequaat uitgewerkt. Inmiddels heeft de minister het voorstel aan de Tweede Kamer gestuurd, waar het op 1 juli behandeld wordt.
 
Anders dan het plan van Donner, voldoet het voorstel van Blok wél aan de bovengenoemde uitgangspunten. Uit waardering stelt Vereniging Eigen Huis daarom voor te spreken van het ‘Blok-label’. Anders dan de ‘Blok-hypotheek’, die er nooit kwam, hopen wij dat het ‘Blok-label’ snel realiteit zal zijn.