Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Makkelijker

Geplaatst op 08 jul 2014 , bijgewerkt 08 jul 2014, 08:18

De belastingdienst is overbelast, zo valt regelmatig in de kranten te lezen. Vereniging Eigen Huis heeft een voorstel dat het leven van belastingamb...

De belastingdienst is overbelast, zo valt regelmatig in de kranten te lezen. Vereniging Eigen Huis heeft een voorstel dat het leven van belastingambtenaren eenvoudiger maakt. Maar vooral is het voorstel nodig voor een betere doorstroming op de woningmarkt!
 
Waar gaat het om? Circa 1,4 miljoen huiseigenaren staan onder water. Op zich al erg genoeg. Voorkomen moet worden dat dit ook nog eens de doorstroming op de woningmarkt onnodig belemmert. Dit vraagt niet alleen om een constructieve houding van geldverstrekkers, maar ook van de overheid.
 
De overheid zou het mensen die willen verhuizen niet moeilijker moeten maken dan het al is. Dat doet zij nu echter wel, want zij beperkt de renteaftrek over een restschuld tot een periode van tien jaar. Dit leidt tot een kromme situatie. Als iemand die onder water staat, blijft zitten waar hij zit, profiteert hij stilzwijgend gedurende de gehele looptijd van de hypotheek van renteaftrek, met een maximum van 30 jaar. Maar als diezelfde persoon verhuist naar een nieuwe woning en zijn restschuld meeneemt, wordt de renteaftrek ineens ingeperkt tot 10 jaar.
 
Hiermee maakt de overheid verhuizen voor heel veel mensen financieel onaantrekkelijker dan blijven zitten waar je zit. Dat is slecht voor de doorstroming op de woningmarkt en daarmee voor een economie.
 
Het voorstel van Vereniging Eigen Huis is heel eenvoudig: geef mensen die willen verhuizen met een restschuld dezelfde renteaftrek als wanneer zij in hun oude huis blijven wonen. Vergeleken met de huidige regeling is dit eerlijker, beter voor de woningmarkt en de economie, en ook nog eens veel eenvoudiger uitvoerbaar. De belastingdienst hoeft dan immers geen onderscheid meer te maken tussen de renteaftrek over de restschuld en de rest van de hypotheek. Makkelijker kunnen we het niet maken.