Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Buitenland

Geplaatst op 15 jul 2014 , bijgewerkt 15 jul 2014, 10:58

In de zomervakantie genieten veel mensen van de buitenlandse zon, het buitenlandse landschap, de buitenlandse taal en het buitenlandse eten. Mijn er...

In de zomervakantie genieten veel mensen van de buitenlandse zon, het buitenlandse landschap, de buitenlandse taal en het buitenlandse eten. Mijn ervaring is dat je in het buitenland ook veel broodjes aap tegenkomt.
 
Zo was ik in de VS. In Nederland bestaat het beeld dat Amerikanen, als zij hun hypotheek niet meer kunnen betalen, gewoon de huissleutel bij de bank in de bus kunnen gooien, om vervolgens overal van af te zijn. Geen restschuld! Wat een gemak! Dit beeld is correct, behalve dat je dan nooit meer een hypotheek krijgt, nooit meer een creditcard, nooit meer een lening voor je auto, en als het tegenzit nooit meer een huurhuis. Wegens onbetrouwbaar betaalgedrag. Broodje aap dus, dat je in de VS zo gemakkelijk van je restschuld afkomt.
 
Dan Duitsland. Het idee bestaat dat Duitsers niet lenen voor hun huis, nee: ze sparen ervoor via het zogenoemde Bausparen. Als je echter in Duitsland zelf je licht opsteekt, blijkt dat 1) het systeem speciale wetgeving vereist om te voorkomen dat het een piramidespel wordt, 2) het systeem drijft op subsidies, 3) Bausparen alleen nut heeft bij min of meer stabiele huizenprijzen en 4) je wel moet zorgen voor huurwoningen waar wannabe kopers tot hun 40 of 45e jaar kunnen wonen, voordat zij eindelijk een eigen huis kunnen betrekken.
 
Tot slot Denemarken, bekend om zijn Deense hypotheek, waar Vereniging Eigen Huis zoals bekend een groot voorstander van is. De traditionele veilige variant wel te verstaan, met zijn veel lagere rente dan in Nedeland. Het broodje aap is echter dat Denen maar 80% van de woningwaarde lenen. Op de vraag "waar halen ze de rest van het geld dan vandaan?" kreeg ik namelijk te horen: "Dat lenen ze erbij via een commerciële lening." Net zoals de Amerikanen bovenop hun LTV (loan-to-value) van 80% een consumptief krediet afsluiten. En net als de Duitsers bovenop het Bausparen een tweede lening afsluiten om een huis te kunnen kopen.
 
Misschien is het aardig om in uw vakantieland ook eens navraag te doen naar de woningmarkt en de hypotheekverstrekking. Ben benieuwd naar de broodjes aap die u op het spoor komt. Plaats deze verhalen gerust onder deze blog!

En wellicht dat omgekeerd buitenlandse toeristen in Nederland ook hun eigen broodjes aap tegenkomen. Bijvoorbeeld dat welbeschouwd onze nationale hypotheekschuld niet zo torenhoog is als je er de totale woningwaarde, de spaarpotten met aflossingen en onze pensioenreserves tegenover zet.