Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Het nieuwsoverzicht vindt u hier. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

Stress test

Geplaatst op 19 aug 2014 , bijgewerkt 19 aug 2014, 06:46

De zomervakantie zit er voor mij weer op. Ik heb genoten van een fijne ‘staycation’ in Den Haag, met mediterraan zomerweer. Sommige collega’s hadden...

De zomervakantie zit er voor mij weer op. Ik heb genoten van een fijne ‘staycation’ in Den Haag, met mediterraan zomerweer. Sommige collega’s hadden minder geluk: met vijf personen in een caravan op een verregende camping in Zuid-Frankrijk - dat soort verhalen. Ja, dan wordt je stressbestendigheid wel op de proef gesteld…
 
Soms is een stress test geen overbodige luxe. Dat geldt niet alleen voor banken, maar ook voor huiseigenaren. Denk aan de rentestand. Ondanks de hoge winstmarges die banken berekenen, is de hypotheekrente historisch laag. Dat komt doordat de rente momenteel, door de economische crisis, wereldwijd op een dieptepunt is beland. Natuurlijk is de lage hypotheekrente heel goed nieuws voor mensen die nu een hypotheek afsluiten.
 
Maar toch moeten deze geluksvogels zich één ding goed afvragen: kan ik mijn hypotheek straks ook nog betalen als de rente internationaal weer oploopt? En dat gaat uiteraard vroeger of later gebeuren. Ik las van de week dat banken in het Verenigd Koninkrijk moeten gaan testen of huizenkopers hun hypotheek nog kunnen betalen als de rente met 3 procentpunt zou stijgen binnen vijf jaar.
 
Vereniging Eigen Huis heeft het altijd als haar plicht gezien om huizenbezitters niet alleen te wijzen op de geneugten van een eigen woning, maar hen ook te waarschuwen voor de risico’s: “kunt u uw huis nog betalen als u werkloos wordt, gaat scheiden, of wanneer de rente oploopt?” Dat laatste lijkt me momenteel een heel actuele vraag voor eenieder die profiteert van de lage internationale rentestand. Beter een beetje stress nu, dan grote financiële problemen in de toekomst.

Volg ons ook op twitter: @eigenhuis en @rob_mulder

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid