Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Vertrouwen

Geplaatst op 17 sep 2014 , bijgewerkt 17 sep 2014, 08:11

Afgaande op het panel van EenVandaag heeft de Nederlandse bevolking, van alle ministers, het minste vertrouwen in onze minister voor Wonen, de heer ...

Afgaande op het panel van EenVandaag heeft de Nederlandse bevolking, van alle ministers, het minste vertrouwen in onze minister voor Wonen, de heer Stef Blok.
 
Dat is jammer, want na een paar vreselijke blunders bij zijn aantreden (zoals met name de verplichte volledige annuïtaire hypotheek voor starters en de zogenoemde Blok-hypotheek), heeft minister Blok een aantal goede maatregelen op zijn naam geschreven.
 
Ook deze Prinsjesdag weer. Gunstig voor huiseigenaren die onder water staan en die willen verhuizen, is dat de rente over de restschuld voortaan 15 jaar aftrekbaar is, in plaats van de huidige 10 jaar. Dit geeft wat meer lucht, waardoor mensen met een onderwaterhypotheek makkelijker kunnen verhuizen, bijvoorbeeld als gevolg van gezinsuitbreiding of om een nieuwe baan te kunnen accepteren. Voorwaarde is wel dat banken aan de financiering van een restschuld meewerken.
 
Verder heeft minister Blok in het kabinet bereikt dat de tijdelijke ondersteuning van mensen met dubbele woonlasten wordt voortgezet. Hulde. En de verlaagde btw op onderhoud, verbouwingen en tuinonderhoud is een half jaar verlengd tot 1 juli 2015. Goed voor huiseigenaren, de bouw en de economie.
 
Ik wil maar zeggen: heb je dan een minister voor Wonen of niet?! Het EenVandaag panel heeft dit kennelijk niet allemaal zo scherp voor ogen. Terwijl alle maatregelen toch, zoals dat in Den Haag gaat, keurig ruim van te voren waren uitgelekt. Binnenkort verschijnt de Eigen Huis Marktindicator weer. Zonder te willen lekken, kan ik wel zeggen dat ik een verdere stijging van consumentenvertrouwen in de woningmarkt niet onaannemelijk acht. Mede met dank aan minister Blok, die wel eens bijzonder slechte, maar soms ook de juiste maatregelen weet te nemen.

Volg ons ook op twitter via @eigenhuis en @rob_mulder