Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Blog › Restschuldfaciliteit

Geplaatst op 21 okt 2014 , bijgewerkt 21 okt 2014, 09:14

Eind oktober bespreekt minister Blok voor Wonen zijn begroting voor 2015 met de politieke partijen in de Tweede Kamer. Vereniging Eigen Huis zou gra...

Eind oktober bespreekt minister Blok voor Wonen zijn begroting voor 2015 met de politieke partijen in de Tweede Kamer. Vereniging Eigen Huis zou graag zien dat de minister iets extra's doet voor mensen met een onderwaterhypotheek die willen of moeten verhuizen. Analoog aan startersleningen kun je bijvoorbeeld denken aan doorstromersleningen, waardoor mensen gemakkelijker een restschuld kunnen meenemen naar een volgende woning. Want of je nou in de ene of de andere woning met een restschuld zit, dat maak ook niet uit. Je kunt dan in ieder geval verhuizen. We hopen dat de Tweede Kamer de minister hiertoe zal aanmoedigen.

Als de Miljoenennota anno 2014 zou worden uitgevonden, zou deze Miljardennota heten. Zo bedraagt de begroting van minister Blok alleen al bijna 3,5 miljard euro. Op zo'n gigantisch miljardenbedrag moeten toch enkele tientallen miljoenen te vinden zijn om het mensen met een restschuld mogelijk te maken om te verhuizen? Het zou in alle opzichten goed zijn als de doorstroming op de woningmarkt hiermee meer op gang wordt geholpen. In budgettair opzicht zijn dit in Haags jargon kruimels in de plooien van een oude jas. Maar wel heel belangrijk voor de huishoudens met een restschuld die erdoor zouden kunnen verhuizen!

Het zou mooi zijn als de uitvoerder van de startersleningen SVn dergelijke doorstromersleningen snel zou kunnen gaan aanbieden in samenwerking met de gemeenten. Daarvoor is budgettaire steun van minister Blok dringend gewenst. Naast restschuldfinanciering is het voor de doorstroming uiteraard belangrijk dat huiseigenaren hun huis kunnen verkopen. Vaak is de volgende bewoner een starter. Het zou dus helemaal mooi zijn als de startersleningen nog even behouden kunnen blijven voor starters die het huis kopen van een doorstromer. Zo wordt de verhuisketen op gang geholpen en maken meer mensen kans op de woningmarkt.

De koopwoningmarkt vertoont tekenen van herstel. Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat dit herstel doorzet. Daarbij kan worden gewezen op uiteenlopende oorzaken als de onrustige situatie in de wereld tot en met het aflopen van stimuleringsmaatregelen zoals de schenkingsvrijstelling. Door een doorstromersfaciliteit mogelijk te maken, in aanvulling op de startersleningen, kan minister Blok net dat zetje in de goede richting geven waaraan de markt behoefte heeft. Benodigd bedrag: enkele tientallen miljoenen euro's. Veel geld, maar goed besteed.