Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Blog › Klassenstrijd

Geplaatst op 04 nov 2014 , bijgewerkt 04 nov 2014, 10:23

Onlangs woonde ik in Ede de Landelijke Huurdersdag bij, georganiseerd door de Woonbond. Twee observaties: 1. voor wie het nog niet wist: huurders zi...

Onlangs woonde ik in Ede de Landelijke Huurdersdag bij, georganiseerd door de Woonbond. Twee observaties: 1. voor wie het nog niet wist: huurders zijn boos! 2. zij voelen zich achtergesteld ten opzichte van huiseigenaren.

Huurders zijn vooral boos op de huurstijgingen. En op minister Blok. Niet alleen maakt hij immers de huurstijgingen mogelijk, ook ontkent hij de problemen waartoe die huurstijgingen leiden. Terwijl de aanwezigen in Ede spraken van armoede onder huurders, wilde minister Blok nog net toegeven dat het inderdaad moeilijk is als mensen een beetje krap zitten. Her en der begon de zaal wat te joelen en boe te roepen, maar rotte eieren en tomaten had men niet bij zich. Daar waren circa 650 aanwezigen veel te beschaafd voor.

Wat verder opviel, was de tegenstelling die werd gecreëerd tussen huurders en huiseigenaren. Dit kabinet pakt 'ons, huurders', terwijl huiseigenaren alleen maar kadootjes toegestopt krijgen. Dat anderhalf miljoen huishoudens inmiddels onder water staan, kwam niet aan de orde.

Het was alsof huurders en huiseigenaren verwikkeld waren geraakt in een klassenstrijd. Terwijl huurders en kopers helemaal geen vaste categorieën zijn: kopers worden huurders en andersom. Net zoals bij de Woonbond ook huiseigenaren werken en Vereniging Eigen Huis ook huurders in dienst heeft.

Laten we dus geen valse tegenstellingen opzoeken tussen huurders en kopers. Alle huishoudens in Nederland hebben baat bij een goed werkende woningmarkt, met kortere wachttijden in de sociale huur, meer betaalbare vrije huur en soepeler restschuldfinanciering in de koopsector. En daarmee ook bij meer keuzevrijheid om te kunnen huren of kopen, al naar gelang je eigen omstandigheden en voorkeuren. Dat is meteen ook het mooie van ons gezamenlijke woningmarktplan WONEN 4.0, dat immers die keuzevrijheid als uitgangspunt heeft en goed uitpakt voor kopers én huurders.