Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Een zes met negen nullen

Geplaatst op 10 dec 2014 , bijgewerkt 10 dec 2014, 09:07

In zijn recente DWDD-college over zeer grote getallen ('het Oneindige') illustreerde Robbert Dijkgraaf het getal 1.000.000.000 aan de hand van het a...

In zijn recente DWDD-college over zeer grote getallen ('het Oneindige') illustreerde Robbert Dijkgraaf het getal 1.000.000.000 aan de hand van het aantal zandkorrels in een flinke emmer fijn zand. Zes van die emmers bevatten dus 6.000.000.000 korrels. Zes miljard: een onvoorstelbaar groot getal. En al helemaal als het euro's betreft. Euro's die Nederlandse hypotheekbezitters sinds het begin van de crisis teveel hebben betaald aan rente.
 
Vóór het uitbreken van de crisis in 2008 was er voldoende concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Buitenlandse prijsvechters hielden de Nederlandse grootbanken scherp wat betreft de hoogte van de hypotheekrente. Door de crisis moesten de buitenlandse banken zich echter terugtrekken. En dat luidde een periode in waarin de Nederlandse grootbanken bij gebrek aan concurrentie enorme overwinsten konden gaan maken.
 
Hierdoor betalen sindsdien niet alleen gezinnen teveel hypotheekrente, ook deelt de overheid mee in het verlies via de hypotheekrenteaftrek. De politiek staat erbij en kijkt ernaar, in de ijdele hoop dat er meer concurrenten komen waardoor het probleem zichzelf oplost. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daarentegen juist in een rapport aangetoond dat er de nodige barrières zijn voor nieuwe toetreders. Zo is het niet eenvoudig om in ons land een bankvergunning te krijgen. Daarnaast schrikken buitenlandse banken terug van het wispelturige karakter van de Nederlandse politiek.
 
Vereniging Eigen Huis vindt dat wachten op méér concurrentie veel te lang duurt. Wij willen dat de politiek de overwinsten met onmiddellijke ingang gaat beteugelen via wetgeving. Een paardenmiddel, maar de situatie is er ernstig genoeg voor. Ga maar na: als u momenteel uw hypotheekrente voor tien jaar vast zet, betaalt u gemiddeld ruim 1 procentpunt teveel. Bij een hypotheek van twee ton is dat maandelijks zo'n 175 euro bruto. Doordat de Universiteit van Amsterdam de 'extra rente' die banken vragen maandelijks voor Vereniging Eigen Huis in kaart brengt, konden ze ook voor ons uitrekenen hoeveel we met z'n allen - opgeteld - teveel hebben betaald sinds het begin van de crisis. Een zes met negen nullen. Een onvoorstelbaar groot getal. Politiek, doe er eindelijk iets aan!