Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Optimisme én waakzaamheid

Geplaatst op 06 jan 2015 , bijgewerkt 06 jan 2015, 08:38

Bij gebrek aan een vooruitziende blik zijn 9 van de 10 professionele vermogensbeleggers niet in staat de beursindex te verslaan: een overtuigende il...

Bij gebrek aan een vooruitziende blik zijn 9 van de 10 professionele vermogensbeleggers niet in staat de beursindex te verslaan: een overtuigende illustratie dat de toekomst zich niet laat voorspellen. Dat geldt voor de beurs, voor de economie en natuurlijk ook voor de huizenmarkt. Dit laat onverlet dat je zo je verwachtingen kunt hebben. Voor de woningmarkt denk ik dat optimisme én waakzaamheid beide op hun plaats zijn.

Optimisme put ik uit een aantal factoren.

  • Ondanks de veel te hoge marge die de banken berekenen, is de hypotheekrente historisch laag.
  • Als gevolg van de crisis zijn huizen aantrekkelijk geprijsd. Tegelijkertijd willen kopers niet de boot missen door nog langer te wachten.
  • Consumenten hebben veel vertrouwen in de woningmarkt. De Eigen Huis Marktindicator is in twee jaar opgelopen van 51 naar 105.

Maar tegelijkertijd blijft de woningmarkt gevoelig voor tegenvallers.

  • De Eigen Huis Marktindicator is in december 2014 voor het eerst in 24 maanden niet verder gestegen. Het vertrouwensherstel hapert.
  • De mogelijkheden om een huis te financieren worden elk jaar minder.
  • Veel zittende huiseigenaren zijn minder mobiel op de woningmarkt omdat zij met hun hypotheek onder water staan.

Waakzaamheid is dus geboden. Dit leidt tot de volgende aanbevelingen aan de overheid.

  • Bevorder dat banken meer maatwerk toepassen bij hypotheken voor flexwerkers en mensen met een restschuld. Hou de AFM daarbij kort aangelijnd.
  • Kondig een wettelijk verbod af op overwinsten die banken maken op hypotheken. Een tien jaar vaste rente kan met een vol procentpunt omlaag.
  • Zorg dat de financieringsmogelijkheden van een eigen huis niet verder verslechteren.

Stuk voor stuk maatregelen die geen belastinggeld kosten, maar de woningmarkt een welkom duwtje in de rug kunnen geven. Laten we er een mooi 2015 van maken!

Volg ons ook op Twitter via @eigenhuis en @rob_mulder