Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Voorzorg

Geplaatst op 13 jan 2015 , bijgewerkt 13 jan 2015, 13:41

Veiligheid heeft decennia lang geen rol gespeeld bij de gaswinning in Groningen. Aldus een uitgelekt conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veili...

Veiligheid heeft decennia lang geen rol gespeeld bij de gaswinning in Groningen. Aldus een uitgelekt conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Bepaald geen verrassende conclusie, zou je zeggen, want mensen in Groningen roepen het al jaren. Maar uit de mond van de prestigieuze Onderzoeksraad komt het toch hard aan.
 
De Nederlandse overheid heeft bij de gaswinning niet het voorzorgsbeginsel gehanteerd, kort te omschrijven als 'bij twijfel niet inhalen'. Eerder lijkt men een roekeloosheidsbeginsel te hebben toegepast: 'op hoop van zegen'. Om de relatie tussen de gaswinning en alle bevingen, verzakkingen en beschadigingen vervolgens jaar in jaar uit categorisch te ontkennen.
 
Na vijftig jaar boren is het uiteraard te laat om nu nog over te stappen op het voorzorgsbeginsel, wat zou betekenen dat de overheid en de NAM eerst zouden moeten bewijzen dat van onoverkomelijke schade en onveiligheid geen sprake is.  Dat kan niet, want die schade en onveiligheid zijn al een feit.

Voor een fatsoenlijke en eerlijke behandeling van de mensen die hieronder de te lijden hebben, is het echter nooit te laat. En in dat plaatje past niet dat elke gedupeerde zelf moet bewijzen dat er schade is of dat hij zich onveilig voelt in zijn eigen huis. Leg de bewijslast nu eindelijk bij degenen die de schade en onveiligheid op hun geweten hebben: het Rijk en de NAM.