Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Energielabel succesvol geregistreerd

Geplaatst op 04 feb 2015 , bijgewerkt 04 feb 2015, 08:08

In verband met de voorgenomen verkoop van onze woning in Den Haag, meende ik er dan onlangs toch maar aan te moeten geloven: het aanvragen van een e...

In verband met de voorgenomen verkoop van onze woning in Den Haag, meende ik er dan onlangs toch maar aan te moeten geloven: het aanvragen van een energielabel. Met gepaste tegenzin begon ik aan deze klus.

Eenmaal met mijn DigiD ingelogd op www.energielabelvoorwoningen.nl bereidde ik me voor op tal van moeilijke vragen. Wat schetste mijn verbazing dat ik alle antwoorden zó kon geven. Zelfs een bouwkundige leek als ik weet immers dat mijn woning van vóór de Tweede Wereldoorlog is, dat we gedeeltelijk dubbel glas en gedeeltelijk enkel glas hebben en dat we vorige jaar de cv-ketel hebben laten vervangen. Als bewijsmateriaal nog even een foto van de factuur gemaakt en klaar was Kees.

Vervolgens op dezelfde site een erkend deskundige geselecteerd om de informatie te controleren en het label definitief te maken. Niet gekozen voor een deskundige die het voor 0 euro zei te willen doen, want dat lijkt me onder het minimumloon. Dus een genereus aanbod van 2 euro geaccepteerd, betaald met iDeal en de aanvraag was ingediend!

Wat begon als een klus waar ik tegenop zag, eindigde met een vreugdevol moment toen ik al de volgende dag een mail kreeg met de boodschap 'Energielabel succesvol geregistreerd'. Voor het eerst  in mijn leven ben ik de trots bezitter van een energielabel!

En wat ben ik blij dat wij ons als Vereniging Eigen Huis vasthoudend hebben verzet tegen de aanvankelijke regeringsplannen om een label in te voeren waarvoor je wel 100 x zoveel zou moeten betalen en waarvoor iemand een uur door je huis had moeten wandelen. Om hetzelfde te bereiken wat je ook kunt constateren aan de hand van enkele simpele, maar belangrijke kenmerken van de woning. Is je vloer geïsoleerd en hoe staat het met je gevel en je dak?

Dat label heb ik dus op zak. Nu maar hopen dat de rest van de verkoop van onze woning net zo voorspoedig verloopt.