Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Eigen huis

Geplaatst op 17 feb 2015 , bijgewerkt 17 feb 2015, 12:17

Om u als koper of eigenaar van een eigen huis goed van advies te kunnen dienen, is het nuttig dat medewerkers van Vereniging Eigen Huis af en toe ze...

Om u als koper of eigenaar van een eigen huis goed van advies te kunnen dienen, is het nuttig dat medewerkers van Vereniging Eigen Huis af en toe zelf ook aan den lijve ondervinden hoe het er op de woningmarkt aan toe gaat. Hoe het is om je huis te koop te zetten of om een nieuw huis te zoeken.

Zelf sta ik op het punt voor de zesde keer binnen zes jaar te verhuizen ('mijn werk is mijn hobby'), dus ik kan inmiddels bogen op enige praktijkervaring. Daardoor weet ik bijvoorbeeld hoe het is als je je droomhuis denkt te hebben gevonden, om vervolgens van de bouwkundige van Vereniging Eigen Huis te horen dat de kozijnen rot zijn en en alle vloeren open moeten om de elektriciteitsdraden te vervangen. En nog een paar dingetjes die samen tienduizenden euro kosten. Toch fijn om daar vóór de aankoop achter te komen!

Ook heb ik zelf onlangs weer kunnen ervaren hoe spannend de onderhandelingen kunnen zijn, als je enerzijds een huis graag wilt kopen, maar anderzijds natuurlijk niet voor een te hoge prijs. In zo'n situatie is het Calcasa-rapport 'wat is dat huis waard' een enorme steun in de rug.

Collega's van mij zitten al evenmin stil. Eén collega was zijn huis in Utrecht praktisch onmiddellijk kwijt tegen de vraagprijs, maar ondervindt nu bij het zoeken naar een nieuwe woning de keerzijde van de aantrekkende woningmarkt: voor de leukste huizen zijn veel kapers op de kust en een bod boven de vraagprijs bleek onvoldoende. Een andere collega doet ondertussen ervaring op met een grote verbouwing aan haar nieuwe woning, inclusief de kostenoverschrijdingen die op de loer liggen. Gelukkig had zij daar vooraf al rekening mee gehouden. Weer een andere collega is druk met het nimmer aflatende onderhoud aan zijn honderdjarige woning.

Zo zijn er nauwelijks situaties te bedenken op de woningmarkt waar medewerkers van Vereniging Eigen Huis geen ervaring mee hebben. Niet alleen als professional, maar ook onder het kopje 'het zijn net mensen'. Graag zetten we al deze ervaringen in om u zo goed mogelijk te adviseren en te ondersteunen!