Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Innovatie in de bouw

Geplaatst op 10 mrt 2015 , bijgewerkt 10 mrt 2015, 08:10

Op de radio hoorde ik de bestuursvoorzitter van chipmachinefabrikant ASML verklaren: "Onze uitdaging is niet zozeer de wereldwijde concurrentie, maa...

Op de radio hoorde ik de bestuursvoorzitter van chipmachinefabrikant ASML verklaren: "Onze uitdaging is niet zozeer de wereldwijde concurrentie, maar  vooral het feit dat we de rekenkracht van chips elke twee jaar willen laten verdubbelen voor dezelfde prijs." Intrigerend. Vergelijk dat eens met een sector waarmee ik in mijn dagelijkse werk bij Vereniging Eigen Huis te maken heb: de bouw. Hoeveel jaar hebben die nodig om de kwaliteit van nieuwbouwwoningen te verdubbelen?

Onlangs bleek nog eens uit een rondgang door het FD hoezeer de bouwsector gericht is op bulk en massa (9 maart 2015). Het kan de bouwsector toch niet zijn ontgaan dat we van de industriële samenleving zijn overgegaan in de informatiesamenleving, waarin consumenten meer maatwerk en persoonlijke aandacht verwachten? Misschien investeerde de sector liever in een sterke lobby in Den Haag, vóór subsidies en tegen consumentenbescherming, dan in sterke innovatie?
 
Een veel gehoord excuus waarom de bouwsector weinig investeert in innovatie, is dat ze het al moeilijk genoeg hebben vanwege de crisis. Zoals de bestuursvoorzitter van BAM het in het FD formuleerde: "Als je probeert te overleven, ga je niet het dek schrobben." Ja, u leest het goed: het dek schrobben. Innovatie als een soort overbodige luxe?
 
Het streven om elke twee jaar de rekencapaciteit van computers te laten verdubbelen, sluit in die sector aan bij de praktijk gedurende de afgelopen 50 jaar. Het staat bekend als de Wet van Moore. Zo'n wet komt er in de bouw vast nooit. De Haagse bouwlobby zal er vast alles aan doen om dat te voorkomen.

Volg ons ook op Twitter via @eigenhuis en @rob_mulder>