Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Bankierssalarissen

Geplaatst op 24 mrt 2015 , bijgewerkt 24 mrt 2015, 09:53

"Fokke en Sukke zien tekenen van herstel. We zitten alweer op het niveau van 2004 ... qua bonus" (NRC Handelsblad, 23 maart 2015). Er is weer een...

"Fokke en Sukke zien tekenen van herstel. We zitten alweer op het niveau van 2004 ... qua bonus" (NRC Handelsblad, 23 maart 2015).

Er is weer eens veel te doen over de salarissen van de top van het bankwezen. Is dit terecht? In een vrije markteconomie mogen bedrijven toch zelf weten hoeveel ze hun topbestuurders belonen?

Dat zou zo zijn, ware het niet dat:

  1. Voor het veroorzaken van de crisis eerder boetes dan bonussen op hun plaats zouden zijn.
  2. Banken door de belastingbetaler van faillissement zijn gered (hoezo vrije markteconomie) om bij eerste gelegenheid alweer te vervallen in oude fouten (lees: de hebzucht van vóór de crisis).
  3. De loonstijgingen voor de top van de banken in schril contrast staan met het sluiten van bankfilialen en het ontslag van vele duizenden medewerkers.
  4. De oude vertrouwde hebzucht van bankbestuurders het vertrouwensherstel van burgers in de banken verder op achterstand zet.
  5. Zelfverrijking zich moeilijk laat verenigen met de zojuist ingevoerde bankierseed, waarbij het belang van de klant - in plaats van het eigenbelang - centraal moet staan.
  6. De bankensector - als het gaat om de belangrijkste melkkoe: de hypotheken - véél te weinig concurrentie kent (70% in handen van enkele banken).
  7. Nederlandse huiseigenaren door het gebrek aan concurrentie sinds de crisis meer dan € 6.000.000.000,00 te veel hebben betaald voor hun hypotheek (overwinst).

En laten ze niet aankomen met de smoes dat de buitensporig hoge salarissen nodig zijn om de beste mensen aan te trekken, want dat is - alleen al gezien hun aandeel in de crisis - niet te onderbouwen met ervaringscijfers.

Vele tonnen extra salaris voor bestuurders van de grootbanken? Afgezien van de bovenstaande redenen, zou u mij er niet over horen.