Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zmh'er: zelfstandige met hypotheek

Geplaatst op 14 apr 2015 , bijgewerkt 14 apr 2015, 08:23

Voor zelfstandigen zonder personeel is het vaak moeilijk om een hypotheek te krijgen. Veel zijn daarom naast zzp’er ook zzh’er: zelfstandige zonder ...

Voor zelfstandigen zonder personeel is het vaak moeilijk om een hypotheek te krijgen. Veel zijn daarom naast zzp’er ook zzh’er: zelfstandige zonder hypotheek. Ook werknemers zonder vaste aanstelling en uitzendkrachten hebben het lastig op de hypotheekmarkt.

Toch is het verkrijgen van een hypotheek voor flexwerkers niet in alle gevallen uitgesloten. Het is een goed initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat zij op flexibelwerkenenwonen.nl op een rij hebben gezet waar je als flexwerker op moet letten als je een huis wilt financieren.
 
Op de website staat een stappenplan waarmee je aan de slag kunt gaan:

  1. breng uw situatie in kaart.
  2. Ken de wet- en regelgeving
  3. Verzamel de juiste informatie
  4. Zet de cijfers op een rijtje
  5. Onderbouw uw hypotheekaanvraag.

Deze stappen worden op de site nader toegelicht.
 
Opvallend is dat één belangrijke stap ontbreekt:

6. Zoek uit bij welke geldverstrekker u de meeste kans maakt.

Want anders dan de NVB-site lijkt te suggereren, gaan geldverstrekkers heel verschillend om met de hypotheekverstrekking aan flexwerkers. Dat de NVB dit onbesproken laat, heeft als vermoedelijke achtergrond dat alle banken de branchevereniging even lief zijn. Ze willen de ene bank niet in een beter daglicht plaatsen dan de andere bank.

Maar geen nood: er is een website die wél laat zien hoe individuele geldverstrekkers met zzp'ers en overige flexwerkers omgaan. Dat is de site van Vereniging Eigen Huis. Daar kunt u bijvoorbeeld zien waar u zonder vaste aanstelling terecht kunt als u geen inkomensgegevens van drie achtereenvolgende jaren kunt overleggen. Of bij welke geldverstrekker u moet zijn om, na één jaar als zzp’er actief te zijn geweest, een hypotheek te kunnen krijgen. Om zmh’er te worden, zogezegd.