Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Kritiek op kwaliteitsborging bouw

Geplaatst op 04 mei 2015 , bijgewerkt 04 mei 2015, 11:01

Als je, zoals ondergetekende, geen woord Spaans spreekt, zou het volgende filmpje net zo goed kunnen gaan over de werkloosheid in Spanje als over de...

Als je, zoals ondergetekende, geen woord Spaans spreekt, zou het volgende filmpje net zo goed kunnen gaan over de werkloosheid in Spanje als over de kwaliteitsborging in de Nederlandse bouw. Het laatste is, afgaand op de ondertiteling, het geval.

Private kwaliteitsborging houdt kort gezegd in dat aannemers vanaf 2016 of 2017 zelf de kwaliteit van hun bouwwerken moeten garanderen. Die taak ligt nu nog bij het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht.
Dat de invoering van private kwaliteitsborging in de bouw een ingewikkeld wetgevingstraject is, wisten we al. Dat maakt het niet minder bijzonder dat de regering steun heeft gezocht bij een hoge ambtenaar uit Spanje om een en ander in goede banen te leiden. Nog opmerkelijker is dat de man zich op de Spaanse televisie onverbloemd kritisch toont over de plannen van de Nederlandse regering.

Een paar citaten: "Ik heb dan ook geadviseerd het niet te doen. (…) Maar weet je wat de minister doet? Die overlegt even met Maxime Verhagen. En zegt tegen mij: we gaan het toch invoeren! Zet het gezond verstand maar aan de kant. (…) Ik zeg: maar minister toch. Dan wordt het nog slechter dan in Spanje. (…) En het mooiste is: dat ze de burgers hebben voorgehouden dat het veel beter zou worden. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Er is geen aannemer die het Bouwbesluit kent. Laat staan wat er in de normen staat. Dat wordt in Nederland echt een zooitje."

Daar is geen woord Spaans bij. Ben benieuwd of het leidt tot kritische Kamervragen…;