Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Tip voor VBO Makelaar

Geplaatst op 04 aug 2015 , bijgewerkt 04 aug 2015, 10:14

Stel uw huis staat te koop, maar u hebt nog geen definitief energielabel aangevraagd. En stel u hoort een makelaar op BNR Nieuwsradio pleiten voor s...

Stel uw huis staat te koop, maar u hebt nog geen definitief energielabel aangevraagd. En stel u hoort een makelaar op BNR Nieuwsradio pleiten voor strengere straffen voor verkopers zoals u. Concreet hoort u de makelaar bezweren dat een boete niet genoeg is. Nee, wat hem betreft zou de notaris de hele verkoop van uw huis moeten stilleggen als het energielabel ontbreekt!

De kans dat u denkt “door deze crime fighter wil ik mijn huis laten verkopen!” lijkt me niet zo groot. Hoogstens blijft u zitten met de vraag wat deze makelaar bezielde. Wat bracht de makelaar ertoe om zich op BNR Nieuwsradio zo tegen huizenverkopers zonder energielabel af te zetten?

Voor het antwoord op die vraag is het handig om te weten dat de makelaar in kwestie de baas is van VBO makelaar. Deze makelaarsvereniging is altijd warm voorstander geweest van een zeer uitgebreid energielabel. Reden: men hoopte aan het opstellen van zulke labels veel geld te verdienen. Aangemoedigd door Vereniging Eigen Huis heeft minister Blok echter gekozen voor een veel eenvoudiger en goedkoper label. Weg VBO-kip met de gouden eieren.

Sindsdien laat VBO Makelaar geen gelegenheid onbenut om zich af te zetten tegen het eenvoudige energielabel, dat hen zoveel omzet door de neus boort. Kennelijk gaan de frustratie en boosheid zover dat VBO nu zelfs haar eigen potentiële klanten – de huizenverkopers – begint af te schilderen als wetsovertreders die hard moeten worden aangepakt.

Terwijl ik als verkoper veel liever van mijn makelaar zou horen dat het energielabel eenvoudig via internet is aan te vragen. Voor een paar euro. Een volgend radio-optreden van de VBO-baas moet uitwijzen of hij deze goedbedoelde tip ter harte neemt.