Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

NHI ten onder aan hebzucht?

Geplaatst op 04 sep 2015 , bijgewerkt 04 sep 2015, 13:51

Twee jaar geleden werd in de Miljoenennota de NHI aangekondigd: de Nederlandse Hypotheek Instelling. Via de NHI zouden pensioenfondsen en andere gro...

Twee jaar geleden werd in de Miljoenennota de NHI aangekondigd: de Nederlandse Hypotheek Instelling. Via de NHI zouden pensioenfondsen en andere grootgeldbezitters met staatsgarantie kunnen investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Met meer beschikbare middelen, meer concurrentie en lagere winstmarges op hypotheken tot gevolg.

Onder het kopje 'praatjes vullen geen gaatjes' drong Vereniging Eigen Huis aan op snelle concretisering van deze mooie woorden. Met name vroeg de vereniging het kabinet om snel te zorgen voor toestemming van de Europese Commissie.

Twee jaar later blijkt NHI juist op dit punt te zijn gesneuveld. Wat is er aan de hand? Hier lijkt zich een catch 22 te hebben ontvouwd.
 
Aan de ene kant mocht van de Europese Commissie geen sprake zijn van staatssteun, wat betekende dat het financiële voordeel van de staatsgarantie moest worden doorgegeven aan de consument.
 
Aan de andere kant is de lol er voor financiële instellingen snel af als zij de voordelen niet in eigen zak kunnen steken. Waarom zou je je immers inspannen voor een constructie die alleen de consument voordeel oplevert?
 
De gedachte dringt zich op dat NHI - al voor de start - ten onder is gegaan aan de hebzucht van de financiële wereld. Betrokkenen ontkennen dit uiteraard.

Geluk bij een ongeluk is dat de markt inmiddels zelf langzaam maar zeker zijn werk is gaan doen. De lucratieve Nederlandse hypotheken hebben nieuwe hypotheekaanbieders en nieuw kapitaal aangetrokken. Verzekeraars, pensioenfondsen en buitenlandse investeerders hebben miljarden in de Nederlandse hypotheekmarkt gepompt, met als gevolg dat de overwinsten die de grote banken kunnen maken, snel zijn geslonken.
 
Toch een geruststelling dat resultaten die niet dankzij de overheid kunnen worden bereikt, toch soms ondanks haar inspanningen tot stand komen.