Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Nieuwbouwhuis kopen: 5 aandachtspunten

Geplaatst op 18 mei 2016 , bijgewerkt 16 aug 2016, 00:00

Wie een nieuwbouwhuis koopt, krijgt met heel wat ingewikkelde termen te maken. Bijvoorbeeld in de technische omschrijving. Bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving legt 5 van deze begrippen uit.

1. Isolatiewaarde

Wie de technische omschrijving van een nieuwbouwwoning leest, komt ongetwijfeld de term 'isolatiewaarde' tegen. Waarschijnlijk staat in de technische omschrijving dat de isolatiewaarde van de vloer, gevels en het dak voldoet aan het Bouwbesluit.

Maar wat betekent de genoemde isolatiewaarde nu precies voor uw woongenot? Wat voor energierekening kunt u met deze isolatiewaarde verwachten? Die vragen kunt u gerust stellen aan de aannemer.

Handig om te weten: de isolatiewaarde wordt uitgedrukt in ‘Rc’, waarbij de R staat voor warmteweerstand en de c voor de algehele constructie. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie en hoe energiezuiniger de woning.

2. Materiaalkeuze van de nieuwbouwwoning

Verdiep u goed in wat er in de technische omschrijving van uw nieuwbouwwoning staat over de materialen.

Stel: u kunt kiezen voor ‘houten kozijnen’, maar om wat voor hout gaat het dan? Gaat het om het een goedkope houtsoort, dan is regelmatig een nieuwe schilderbeurt nodig. Gaat het om een sterkere houtsoort, dan heeft u genoeg aan één keer in de zes jaar onderhoud.

Onderhandel gerust met de aannemer over de materialen, maar doe dit wel op tijd. 

3. Stelposten

Een stelpost is een geschatte kostenpost voor bijvoorbeeld sanitair, tegelwerk of een keuken. Stelposten worden in de technische omschrijving meegenomen en later, na de definitieve materiaalkeuze, verrekend.

Tip: houd uw budget bij stelposten goed in de gaten. Kiest u bijvoorbeeld een duurdere tegel via de aannemer? Controleer dan of u alleen meer betaalt voor de tegel of dat de aannemer ook extra rekent voor het plaatsen. 

U kunt er ook voor kiezen om bepaalde werkzaamheden na de oplevering door andere bedrijven te laten uitvoeren. Nadeel hiervan is wel dat partijen bij eventuele gebreken naar elkaar kunnen gaan wijzen. 

4. Onbenoemde ruimten

In de technische omschrijving van een nieuwbouwwoning worden sommige ruimten omschreven als 'onbenoemde ruimten', zoals een zolderkamer. Aan deze ruimten zijn geen 'minimale eisen' gesteld; geen eisen aan bijvoorbeeld isolatie, ventilatie, de hoogte van de ruimte, geluidsreductie, het te verwachten afwerkingsniveau en de hoeveelheid daglicht.

Bedenk daarom van tevoren waar u de ruimten voor wilt gebruiken en toets bij de aannemer of deze plannen mogelijk zijn. Anders blijkt de zolderkamer straks bijvoorbeeld helemaal niet geschikt als kinderslaapkamer.

5. De nieuwbouwwoning is 'behangklaar'

Nieuwbouwwoningen worden vaak ‘behangklaar’ opgeleverd. Het woord zegt het al: gereed voor behang. En dus níét voor sauzen of stuken. 'Sausklaar' vraagt om een ander afwerkingsniveau van de wand.

Hetzelfde geldt voor de vloer. Soms moet deze eerst vlak gemaakt worden voordat de gekozen vloerbedekking erop kan. Dit geldt met name voor harde vloeren. Maak hier eventueel vast afspraken over met de aannemer, zodat de woning bij de oplevering al geschikt is voor de nieuwe vloer.

Is de technische omschrijving van uw nieuwbouwwoning onduidelijk? Ga hierover altijd in gesprek met de aannemer, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Over de auteur

Jan Roelof Hoving - Vereniging Eigen HuisJan Roelof Hoving is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. 'Een goede bouwer geeft ook antwoord op vragen die nog niet gesteld zijn.'