Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Geen aflossing? Dan ook geen hypotheekrenteaftrek

Geplaatst op 18 mei 2016 , bijgewerkt 20 dec 2016, 00:00

Als je na 1 januari 2013 voor het eerst een woning hebt gekocht, dan heb je vast wel gehoord van de strengere regels voor de hypotheekrenteaftrek. Zo moet je volgens de wet je lening minstens volgens een annuïtair aflossingsschema aflossen.

Sneller aflossen mag, dan loopt u voor op de afgesproken aflossingen. Maar langzamer aflossen dan het annuïtaire aflossingsschema mag niet. Dat kan zelfs leiden tot verlies van uw recht op renteaftrek. 

Aflossing gemist of vergeten: probleem? 

Bent u een aantal aflossingstermijnen vergeten, dan leidt dat niet meteen tot verlies van renteaftrek. Het is namelijk mogelijk om de aflossingsachterstand in te halen. Hoeveel tijd u krijgt voor herstel, is afhankelijk van wat er aan de hand is. 

Als u bijvoorbeeld een aflossingsachterstand oploopt door tijdelijke betalingsproblemen, dan kunt u de achterstand zonder problemen uiterlijk het volgende kalenderjaar herstellen. Is er sprake van een onbedoelde fout in de betaling of in de berekening van de aflossingen dan krijgt u wat meer tijd. U moet dit uiterlijk twee jaar na het ontstaan van de achterstand herstellen.

Heeft u te maken met een groter probleem, en verwacht u ook in de toekomst de aflossingen niet te kunnen betalen? Ook dan is herstel mogelijk. U moet dan samen met de geldverstrekker wel eerst een nieuw aflossingsschema opstellen waaraan u wel kunt voldoen. Als u dan ook nog uitstel krijgt van de geldverstrekker dan moet u binnen 4 jaar jaar na het ontstaan van de achterstand wederom een nieuw aflossingsschema hebben afgesproken en aan uw verplichtingen hebben voldaan.

Pas bij een aflossingsachterstand waarbij u geen tijdige actie onderneemt, zal u recht op hypotheekrenteaftrek verliezen en moet u uw schuld voortaan opgeven in box 3 in plaats van box 1 in uw aangifte. Maar ook dat is niet definitief. Zodra u uw achterstand volledig inhaalt, heeft u weer recht op hypotheekrenteaftrek voor de resterende woningschuld.

Begint al deze informatie u te duizelen? Alle mogelijkheden hebben we in een overzicht voor u gezet. 

Herstel mag, maar niet van de bank

De Belastingdienst gunt u dus nogal wat herstelmogelijkheden. Maar vaak komt het niet zo ver. In de praktijk zal een bank niet zo lang op de centen willen wachten en al in een veel eerder stadium ingrijpen. Als u uw lasten niet meer kunt betalen en er weinig uitzicht is dat dat nog gaat veranderen, dan zal de bank verlangen dat de woning in de verkoop wordt gezet. 

Herstelmogelijkheden zinloos? 

De herstelmogelijkheden zullen bij de bank vaak niet ten volle benut kunnen worden. Maar dat betekent niet dat er niemand mee is geholpen. De ruime herstelmogelijkheden kunnen namelijk wel meer soelaas bieden als u een aflossingsachterstand heeft op een woningschuld die u bent aangegaan bij bijvoorbeeld een ouder, broer of zus. Vaak zal in de familiesfeer meer coulance worden toegepast. Vanzelfsprekend is dat laatste echter niet. Een extra stuk taart aanbieden op uw feestje kan dus wel eens wat fiscale deuren openen!

Over de auteur

Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. "Wees u bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk."

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen Huis