Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Wel of geen bouwkundige bij de oplevering?

Geplaatst op 25 mei 2016 , bijgewerkt 12 aug 2016, 00:00

Het moment is daar. U mag dan eindelijk uw nieuwbouwwoning betrekken. Dat gebeurt vanaf de oplevering. U maakt samen met de bouwer nog een ronde door het huis. En er wordt een proces-verbaal van oplevering (ook wel: opleveringsrapport) opgemaakt, waarin nog eventuele (zichtbare) gebreken worden genoteerd. U én de bouwer ondertekenen het rapport als u de woning aanvaardt. Al dan niet met eventuele gebreken.

Vooroplevering

Die gebreken had u wellicht in een eerder stadium kunnen zien. In de zogenoemde vooroplevering. Die vooroplevering vindt meestal één of twee weken voor de echte oplevering plaats. U kunt op uw gemak rondlopen door het huis. Gebreken die dan worden geconstateerd, kunnen snel worden verholpen, waardoor u eerder ongestoord van uw woning kunt genieten. Ik zou ook zeker voorstellen om de bouwtekening van het huis mee te nemen, zodat u die kunt vergelijken met de woning zelf. 

Een vooroplevering is niet verplicht en is geen juridisch moment. Maar hoe fijn is het dat u voldoende tijd heeft om met eigen ogen te zien wat u nu heeft gekocht. Per ruimte of verdieping kunt u op een rij zetten wat er aanwezig dient te zijn. Dus doe uw huiswerk goed van tevoren, zodat u weet waar u op moet letten. Kijk ook of de ‘meer-minderwerk’ afspraken zijn nagekomen. Dit is een lijst met opties voor extra’s of minder werk. Denk bijvoorbeeld aan extra wandcontactdozen of het weghalen van een muur. 

Extra paar ogen

Tijdens de oplevering zelf kunt u een 'extra paar ogen' meenemen: de bouwkundige. U kunt er dan vrijwel zeker van zijn dat u met zijn expertise niets over het hoofd ziet.

Wat doet een bouwkundige tijdens de oplevering?

Bemiddeling 

Met een bouwkundig specialist kunt u gezamenlijk het proces-verbaal van oplevering doornemen. Hij kan zich bij geconstateerde gebreken sterk maken voor u als koper en kan eventueel bemiddelen tussen u en de aannemer. U heeft namelijk de mogelijkheid om bij grote gebreken de oplevering te weigeren. Dat is het geval wanneer het huis niet gereed is voor bewoning. In zo’n geval kan de bouwer een boete verwachten voor een late oplevering.

Raad en daad

Een bouwkundige heeft verstand van zaken, weet aan welke regelgeving je woning moet voldoen en weet welke normen gehanteerd worden. Hij weet wat als 'goed en deugdelijk' beschouwd mag worden en wat absoluut niet door de beugel kan. Met zijn ervaring kan hij je bijstaan met raad en daad.

Nuchtere kijk op de zaak

Wanneer u een woning koopt, heeft u heel veel aan uw hoofd. U moet de planning in de gaten houden van de verbouwing, u moet uw huishoudboekje goed bijhouden, u moet denken aan de inrichting. U heeft misschien ook een ‘roze bril’ op, want een diepe wens – het kopen van een droomhuis - gaat voor u in vervulling. Ook dan is een ervaren bouwkundig specialist een aanrader om bij te betrekken. Hij is om te beginnen een onafhankelijke partij en kan met een nuchtere blik én op detail de woning bekijken. 

Over de auteur

Jan Roelof Hoving is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. "Een goede bouwer geeft ook antwoord op vragen die nog niet gesteld zijn."

Jan Roelof Hoving - Vereniging Eigen Huis