Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

3 veranderingen die de huizenmarkt beïnvloeden

Geplaatst op 21 jun 2016 , bijgewerkt 19 dec 2016, 00:00

Kopen is een kwestie van kunnen en willen. Kunnen: kunt u een hypotheek krijgen en voldoende eigen geld inbrengen om alle bijkomende kosten te betalen? En bent u voldoende zeker van uw inkomen in de komende jaren? Willen: heeft een eigen huis uw voorkeur en bent u van plan u voor een langere periode ergens te settelen? Bijvoorbeeld met het oog op gezinsuitbreiding in de toekomst of een andere baan.

Besef wel dat huren of kopen niet altijd een keuze is: zo zijn in sommige regio’s geen of weinig huurwoningen beschikbaar, of ze zijn erg duur. Aan de andere kant kunnen veranderingen in de (fiscale) regelgeving en de gevolgen daarvan kopen lastiger maken.

Blijven huren? Of toch kopen? Het hangt dus af van uw persoonlijke situatie. Bovendien veranderen de regels op de woningmarkt snel. Gelden deze regelwijzigingen ook voor u? Woningmarktdeskundige Maarten Eeke van der Veen legt het uit.

Drie veranderingen

1: De maximale hypotheeklening

Sinds 1 januari 2016 bedraagt de maximale hypotheeklening 102 % van de woningwaarde. Met een jaarlijkse verlaging van 1 % gaat deze daling verder naar 100 % in 2018. Dat betekent dat je als koper steeds minder mag lenen en steeds meer eigen geld moet inbrengen.

Bovenop de waarde van uw woning komt namelijk nog zo’n 6 % aan bijkomende kosten. Bijvoorbeeld voor de notaris, het afsluiten van de hypotheek en de overdrachtsbelasting (die op zich al 2 % is). Houd daarnaast ook rekening met alle kosten van het opknappen van de woning en eventueel verbouwen, de inrichting en de verhuizing zelf. Vandaar dat mensen vaak een hypotheeklening afsluiten die hoger is dan de woningwaarde. Zonder eigen geld is kopen in feite al geen optie meer. Er zijn een paar uitzonderingen.

2: De maximale lening met Nationale Hypotheek Garantie

Wilt u er zeker van zijn dat u bij echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden niet met een restschuld komt te zitten, dan vraagt u Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan. Daarmee is ook uw rente lager. Dat scheelt tot 0,9 %. Het bedrag dat u van de NHG maximaal voor de aankoop van uw nieuwe woning mag besteden is € 245.000. Dat is inclusief de 6 % aan bijkomende kosten. Kortom, om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek mag de aankoopprijs van uw woning niet hoger liggen dan € 231.132.

3: Belastingvrij schenken

Sommige ouders springen financieel bij met een tegemoetkoming in de kosten. Ze mogen hun kinderen in 2016 tot € 53.016 belastingvrij schenken. Het deel van de vrijstelling tot € 25.322 is vrij besteedbaar. Het deel van € 25.322 tot en met € 53.016 moet je besteden aan bijvoorbeeld de aankoop van het huis, een verbouwing daarvan of aflossen van de ‘eigenwoningschuld’. De schenkingsvrijstelling gaat overigens weer omhoog naar € 100.000, maar dat is pas in 2017. 

  • Weten of u voor deze regeling in aanmerking komt? Lees meer over de voorwaarden van belastingvrij schenken.
  • Weten welke andere manieren er zijn om (financiële) ondersteuning te krijgen bij de aankoop van een woning?

Advies inwinnen

Besef dat dit slechts enkele wijzigingen zijn in het grotere geheel van regels. Weten wat er precies allemaal verandert en wat jouw mogelijkheden zijn? Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur van Vereniging Eigen Huis. 

Over de auteur

Maarten Eeke van de Veen is woningmarkt-expert bij Vereniging Eigen Huis.