Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

De fiscaal vriendelijke lening

Geplaatst op 12 jul 2016 , bijgewerkt 06 sep 2016, 00:00

"Onze zoon heeft onlangs een kluswoning gekocht. Hij heeft ook de wens om de woning meteen te verbouwen. Maar zo’n verbouwing kost al gauw € 40.000. Onze zoon kennende heeft hij daar niet voor gespaard. Hij zou het bedrag vast wel kunnen lenen bij een bank maar wij vroegen ons af hoe wij hem het beste kunnen helpen?" Regelmatig krijg ik een dergelijke vraag voorgelegd. Als ouder zijn er verschillende mogelijkheden om uw kind te helpen.

Schenken

Het meest eenvoudige is om uw kind het geld te schenken, mits u het geld kunt missen. Er zijn meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een eenmalige hoge schenking. Deze kan belastingvrij worden gedaan als de schenking wordt besteed aan de eigen woning van het kind. De belastingvrije schenking kan zelfs tot een bedrag van € 100.000 in 2017.  De schenking moet wel voldoen aan enkele voorwaarden. 

Lenen

Kunt u het geld niet schenken, omdat u het liever als buffer voor toekomstige tegenvallers wilt aanhouden? Dan kunt u overwegen uw kind het geld te lenen. Stel in dat geval een onderhandse geldleenovereenkomst op waarin u de voorwaarden van de lening opneemt, zoals de hoogte van het rentepercentage en de annuïtaire aflosverplichtingen.

U hoeft voor het opstellen van zo’n overeenkomst niet verplicht langs de notaris. Houd er wel rekening mee dat als er geen annuïtaire aflosverplichting is opgenomen, dit mogelijk het recht op renteaftrek voor uw kind in gevaar brengt. Ook van belang voor de renteaftrek is dat uw kind de lening doorgeeft aan de Belastingdienst. Voor leningen afgesloten na 1 januari 2016 kan dat via de aangifte inkomstenbelasting die uw kind volgend jaar indient.

Fiscale voorwaarden voor de renteaftrek

Verder is vereist dat u een marktconform rentepercentage afspreekt. Een onzakelijke rente kan door de Belastingdienst worden aangemerkt als een schenking. Om te bewijzen dat de gehanteerde rente marktconform is, kunt u bijvoorbeeld bij enkele banken opvragen welke rente zij hanteren onder dezelfde leningsvoorwaarden als dat u dat met uw kind zou willen overeenkomen. Als u daar het gemiddelde van pakt, dan zit u aan de veilige kant. 

Kasrondje

Als uw kind de maandelijkse aflossing en rente aan u betaalt, heeft het kind recht op aftrek voor de rente. En u heeft een mooier rendement op uw spaargeld dan als u het geld op uw bankrekening zou laten staan. Ook kunt u uw kind laten meeprofiteren door ieder jaar binnen de jaarlijkse schenkvrijstelling een bedrag terug te schenken. Dit staat ook wel bekend als ‘het kasrondje’. Houd er hierbij rekening mee dat het vaak niet verstandig is om deze schenking schriftelijk vast te leggen. De Belastingdienst zal een vastgelegde schenking over een langere periode namelijk aanmerken als een schenking ineens. Dat houdt in dat niet alleen de gedane schenking, maar ook de toegezegde toekomstige schenkingen in dat jaar in de heffing worden betrokken. Met als gevolg dat er schenkbelasting moet worden betaald, terwijl dát nou net niet de bedoeling was.

Familiehypotheekservice

Om even terug te komen op de gestelde vraag, er zijn dus verschillende manieren om uw zoon te helpen met de financiering van zijn verbouwing. Als u het slim regelt dan kan er vanuit financieel oogpunt zelfs een win-win situatie zich voordoen waarbij zowel uw kind als u voordeliger uit zijn. Ik kan mij goed voorstellen dat u hulp wenst bij het opzetten van zo’n familielening, zodat alles netjes is vastgelegd en er vooraf duidelijkheid bestaat over de financiële en juridische gevolgen. In dat geval kunt u voor ondersteuning gerust terecht bij de Eigen Huis Familiehypotheekservice.

Over de auteur

Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. "Wees je bewust van je fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk."
Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen Huis