Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

WOZ-up?! 5 weetjes

Geplaatst op 24 jan 2017 , bijgewerkt 24 jan 2017, 13:00

Aan het begin van ieder jaar gaan er bij gemeenten heel wat brieven de deur uit. Een daarvan is de brief over de WOZ-waarde van uw huis. Waar moet u rekening mee houden wanneer de WOZ-brief op de mat valt? 5 handige weetjes op een rij.

Misschien ligt het aan mij, maar ik open de WOZ-brief altijd met de nodige spanning: welke WOZ-waarde zou de gemeente (ook wel bekend als de ‘Wizard of WOZ’) dit jaar uit de hoge hoed hebben getoverd? Dat is natuurlijk nogal gechargeerd, want ik weet heel goed dat gemeenten jaarlijks belast zijn met de zware taak om van miljoenen objecten de waarde in kaart te brengen. Dat doen zij op modelmatige wijze. Begrijpelijk: het is te kostbaar om iedere woning los te taxeren. Met welke 5 zaken rondom de WOZ moet u rekening houden? Ik heb ze voor u uitgelicht:

1. WOZ-waarde bepalen

De WOZ-waarde van uw woning wordt afgeleid van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen, de zogenoemde referentiewoningen. Daarbij dient de gemeente vooral verkoopcijfers te gebruiken die zoveel mogelijk rond de waardepeildatum liggen. Deze datum ligt op 1 januari van vorig jaar. Uw WOZ-waarde vertegenwoordigt dus niet de actuele waarde van uw woning.  

2. Bezwaar WOZ-waarde

Gelet op de wijze van waardering is een foutje snel gemaakt. Het is dus verstandig dat u hier wel alert op bent zodat u tijdig (binnen 6 weken) bezwaar kunt maken. Bezwaar maken is mogelijk tegen een te hoge WOZ-waarde, maar óók als u de WOZ-waarde veel te laag vindt. Om u te helpen hebben we een voorbeeld bezwaar- en beroepschrift opgesteld. U kunt de brieven downloaden en de tekst aanpassen voor uw specifieke situatie.

3. Wat levert bezwaar op?

Een succesvol bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde leidt al gauw tot een besparing van tientallen euro’s aan inkomstenbelasting, onroerende zaakbelasting en watersysteemheffing. Als u een woning heeft verkregen uit een erfenis of door schenking, dan kan de besparing bij een succesvol bezwaar al gauw oplopen tot duizenden euro’s.

4. Bezwaartermijn verlopen. Wat nu?

Stel, u heeft een gezamenlijke woning en uw partner ontvangt altijd de aanslagen op zijn of haar naam. Helaas is hij of zij geen administratief wonder en is er niet op tijd bezwaar gemaakt tegen een veel te hoge WOZ-waarde. Dan zijn er nog 2 herkansingsmogelijkheden:

  • In eerste instantie kunt u zelfs na het verlopen van de bezwaartermijn een verzoek indienen om de WOZ-waarde te verminderen. Als de gemeente het met u eens is, dan kan zij de waarde verminderen. De gemeente is alleen verplicht de waarde te verminderen als het verzoek binnen 5 jaar is ingediend en als vast is komen te staan dat de WOZ-waarde moet worden verminderd met 20 % of meer, met een minimum van € 5000.
  • Ook is het mogelijk dat u de gemeente om een “medebelanghebbende beschikking” vraagt. Omdat u eigenaar bent van de woning, heeft u namelijk ook recht op een WOZ-beschikking op uw naam. De gemeente zal binnen 8 weken na uw verzoek de WOZ-beschikking versturen. Vanaf de dagtekening van deze nieuwe beschikking gaat er voor u een nieuwe bezwaartermijn lopen waarin u uw grieven kunt uiten. Op deze manier kunt u toch nog in bezwaar gaan tegen dezelfde WOZ-waarde waar uw partner het bezwaar in eerste instantie heeft nagelaten.

5. Zinvol of niet?

Wilt u weten of bezwaar of beroep tegen de WOZ-waarde in uw situatie zinvol is? Download dan ons WOZ in Beeld naslagwerk. Maak nooit zomaar bezwaar enkel op gevoel of op basis van gemiddelde ontwikkelingspercentages van de woningprijzen. Onderbouw altijd waarom de vastgestelde waarde onjuist is en wat dan de WOZ-waarde wel zou moeten zijn. U staat sterker als u de bepleite WOZ-waarde onderbouwt met een rapport van een deskundige of verwijzingen naar relevante rechterlijke uitspraken.

Tot slot wil ik nog meegeven dat taxeren geen exacte wetenschap is. Als 5 taxateurs uw woning taxeren, dan is het helemaal niet vreemd als daar 5 verschillende waardes uitrollen. Wat is dan de juiste waarde, vraagt u zich af. Nou, dat is simpel: “De juiste WOZ-waarde is wat een gek er op 1 januari vorig jaar voor had geven.”

Lees meer over hoe u de WOZ-waarde zelf kunt berekenen.

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen Huis

Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: "Wees bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk."