Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Verhuizen of blijven zitten?

Geplaatst op 22 jun 2017 , bijgewerkt 22 jun 2017, 10:00

Niet iedereen heeft het geluk van een flinke overwaarde bij de verkoop van een huis. Veel starters die in 2007 of 2008, vlak voor de crisis, een woning hebben gekocht, hebben de waarde hiervan flink zien dalen. Ook ik hoor bij deze categorie. Wat kun je nu het beste doen, verhuizen met een restschuld, of lekker blijven zitten? 5 ontwikkelingen die kunnen helpen om deze beslissing te nemen.

Toen ik in 2008 mijn woning kocht, was ik in de veronderstelling dat ik er misschien 5, maximaal 6 jaar zou wonen. In die tijd was dat een gebruikelijke woonduur voor starters. De kredietcrisis heeft de plannen gewijzigd en inmiddels woon ik er al 9 jaar. Maar de wens om te verhuizen bestaat nog.

Restschuld, en toch verhuizen

Hoewel de markt nu aantrekt, krijg ik bij verhuizen vermoedelijk te maken met een restschuld. Gelukkig beseft de overheid dat ‘verhuizers’ de woningmarkt verder op gang helpen. Zo zijn er voorzieningen bedacht om mensen met een (potentiële) restschuld tóch aan het verhuizen te krijgen. De 5 ontwikkelingen die je kunnen helpen beslissen:

1. Belastingvoordeel

Rente betaald over een restschuld is voor de duur van 15 jaar aftrekbaar. Ook de kosten voor het afsluiten van een restschuldlening zijn aftrekbaar. Deze zogenoemde restschuldregeling levert dus belastingvoordeel op. Hoewel voor het recht op renteaftrek geen aflossingseisen gelden, zal de geldverstrekker dit vaak wel verlangen. Belangrijk: de restschuldregeling geldt alleen als de restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. 

2. Restschuld financieren

Steeds meer geldverstrekkers bieden restschuldfinanciering aan. De restschuld kan dan onder gunstige voorwaarden worden meegenomen in de hypotheek van de nieuwe koopwoning. 

3. Vervroegd aflossen met kapitaalverzekering

Met ingang van 1 april 2017 zijn de looptijdseisen van de kapitaalverzekering - en bankspaarrekening eigen woning vervallen. Dat betekent dat je voor de uitkeringsvrijstelling niet meer 15 of 20 jaar premie hoeft te betalen of sparen. Sinds 1 april is het dus mogelijk om met het opgebouwde kapitaal vervroegd belastingvrij een deel van de woningschuld af te lossen. Zo voorkom of verlaag je een eventuele restschuld bij verkoop. 

4. Belastingvrij schenken

In 2017 is belastingvrij schenken mogelijk tot € 100.000 voor aflossing van de woningschuld of restschuld. Voorwaarde is wel dat de ontvanger van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is. Ook moet de ontvanger van de schenking verplicht aangifte schenkbelasting doen. 

5. Minder lenen in 2018

Hopelijk wordt bij het Belastingplan 2018 door het nieuwe kabinet alsnog bekendgemaakt dat de restschuldregeling wordt verlengd. Anders zou het voor mij voordeliger kunnen zijn om in 2017 te verhuizen. In 2018 moet je sowieso meer spaargeld inbrengen bij de aankoop van een woning. De maximale lening die je in 2018 voor een woning mag afsluiten daalt namelijk van 101 % naar 100 % van de waarde van de woning. Verder bestaat er onzekerheid over de rentestand die nu relatief laag is. Hoe lang blijft de rente nog op dat lage niveau?

Toch blijven zitten?

Op het moment van schrijven trekt de woningmarkt weer aan. Woningen zijn sneller verkocht én worden meer waard. Zou gewoon niets doen, blijven zitten waar ik zit en doorsparen ertoe kunnen leiden dat mijn restschuldprobleem zichzelf oplost? Wie zal het zeggen…

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: 'Wees bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.'