Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Airbnb of niet?

Geplaatst op 18 jul 2017 , bijgewerkt 18 jul 2017, 12:00

Wie lekker weggaat tijdens de zomervakantie kan zijn woning tijdelijk verhuren. Maar is dat wel een goed idee? En hoe loopt dat dan financieel?  

Voor veel mensen is tijdelijke verhuur van hun woning een mooie oplossing: de woning staat niet leeg tijdens de vakantie en het levert ook nog wat op. Verschillende organisaties, met Airbnb als grootste partij, spelen hier handig op in. 

Niet belastingvrij

Maar wat veel vakantieverhuurders zich niet realiseren, is dat de verhuuropbrengst niet geheel belastingvrij is. Airbnb attendeert u via de website of via een jaarlijkse e-mail wel op mogelijke gevolgen voor de belastingen, maar veel verder dan dat gaat het niet. U moet dus wel wat opgeven in de aangifte inkomstenbelasting, maar wat dan precies? 

Hypotheekrenteaftrek

De Belastingdienst ziet uw woning, óók tijdens de verhuurperiode, als uw hoofdverblijf. Het moet hierbij wel gaan om kortdurende verhuur, denk aan een paar weken of maanden, niet aan jaren. In de belastingaangifte kunt u in dit geval aangeven dat de woning uw hoofdverblijf is gebleven, ook gedurende de verhuurperiode. Het voordeel: uw woning valt gewoon in box 1 en u kunt de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen, net als in voorgaande jaren.

Eigenwoningforfait verandert

Wat wel verandert bij kortdurende verhuur van uw woning is het bedrag aan eigenwoningforfait. In de belastingaangifte wordt namelijk gevraagd of u de woning het afgelopen jaar tijdelijk heeft verhuurd en wat de inkomsten waren uit de verhuur. Hier geeft u de netto huurinkomsten op. Dat houdt in dat u bepaalde kosten eerst mag aftrekken van de opbrengst. Denk aan de kosten van gas- en elektriciteitsverbruik (als gevolg van de verhuur) en aan de huurder verleende diensten, zoals schoonmaak en advertenties. Van de opgegeven netto huuropbrengst zal 70% worden bijgeteld bij uw eigenwoningforfait. 

Omdat het eigenwoningforfait nu hoger wordt, leidt dit bij een gelijkblijvende hypotheekrenteaftrek tot een lagere belastingteruggave dan u gewend bent. Geef de inkomsten uit Airbnb-verhuur dus niet meteen uit tijdens de vakantie... 

Leuker zullen ze het niet maken

Nu kunt u natuurlijk net doen alsof u dit blog niet heeft gelezen en de huuropbrengsten niet opgeven. Maar dat zal u niet redden als de Belastingdienst om de hoek komt kijken. ‘Iedere burger wordt namelijk geacht de wet te kennen’ en ‘leuker zullen ze het ook niet maken.'

Meer informatie

  • Meer weten over de fiscale gevolgen van de (tijdelijke) verhuur van een woning of een deel daarvan? Download De Belastingwijzer.
  • Mogelijk moet u als verhuurder toeristenbelasting bij de huurder in rekening brengen. Dit is per gemeente verschillend. In sommige gemeenten, waaronder Amsterdam, int Airbnb de toeristenbelasting rechtstreeks bij de huurder. 

Over de auteur

Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. "Wees u bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk."