Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Wel of niet salderen, een duivels dilemma

Geplaatst op 20 jul 2017 , bijgewerkt 20 jul 2017, 15:00

Wie zonnepanelen heeft, zal het niet zijn ontgaan: de huidige salderingsregeling wordt verlengd tot 2023. Maar wat daarna? De regeling opnieuw verlengen of afschaffen? Het dilemma van het salderen onder de loep.

Met regelmaat krijgen wij vragen van leden over salderen. Sal-wat? Salderen. Dat is kort gezegd het verrekenen van de energie die het energiebedrijf levert met de energie die de consument levert. 

Van salderen naar subsidie?

Wat er na 2022 met de salderingsregeling moet gebeuren, laat minister Kamp van Economische Zaken aan het nieuwe kabinet over. Hij heeft wel twee opties aangedragen: een subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepanelen of een subsidie op de geleverde stroom aan het openbare netwerk. 

Zonnepanelen zijn booming

Wat is een argument om de salderingsregeling te houden? Het salderen is een uitstekende stimulans om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen zijn dankzij het salderen een goede investering. De zonnepanelenbranche is dan ook booming. 

Aan de andere kant staat het salderen innovaties in de weg die eigen gebruik van opgewekte stroom stimuleren. Daarnaast is een argument dat de overheid door het salderen energiebelasting misloopt. Wat overigens niet wil zeggen dat de overheid deze inkomsten terugkrijgt als de saldering versobert. Een deel van de opgewekte stroom wordt namelijk door eigenaren van zonnepanelen direct in huis gebruikt. 

Salderen staat innovaties in de weg

Het versoberen of schrappen van het salderen zal ervoor zorgen dat bezitters van zonnepanelen kritisch gaan kijken hoe ze hun opgewekte stroom zelf kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door apparaten aan en uit te schakelen, afhankelijk van wat de zonnepanelen opwekken. Wij spelen hier als vereniging al op in met de Slimme energieservice. Ook de opslag van stroom wordt zonder salderen aantrekkelijker (denk aan accu’s).

Focus op het westen

Zonder salderen kan het interessant zijn de oriëntatie van de zonnepanelen te veranderen. Hoewel zonnepanelen op het zuiden gericht de meeste stroom opwekken, kan een andere oriëntatie, bijvoorbeeld op het westen, dan zinvol zijn. De stroom die dan aan het einde van de middag en avond wordt opgewekt, kan direct gebruikt worden voor het huishouden.

Als vereniging willen we vooral dat mensen die al geïnvesteerd hebben in duurzame maatregelen als zonnepanelen, niet benadeeld worden. Voor die mensen moet er een overgangsregeling komen, vinden wij. Het wachten is op het nieuwe kabinet. Wel of niet salderen, de tijd zal het leren. 

Over de auteur

Jan Roelof Hoving is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘De overstap naar duurzaam energiegebruik begint bij het beperken van de vraag.’