Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Nieuwbouw is geen all-inclusive

Geplaatst op 26 jul 2017 , bijgewerkt 26 jul 2017, 10:00

Of u nu een stacaravan op een camping boekt of een all-inclusive in een luxe resort: bij het uitzoeken van een vakantie is de prijs vaak belangrijk. Maar wat ís de prijs precies? Vaak zijn er nog onverwachte kosten, zoals toeristenbelasting of de eindschoonmaak. Zo ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Wie een nieuwbouwwoning koopt via een projectontwikkelaar, koopt het huis meestal ‘vrij op naam’. Inbegrepen in de prijs zijn dan de btw (of overdrachtsbelasting) over de grond, de btw over de bouw van de woning en de notaris- en kadasterkosten voor de levering van de grond.

Maar daar blijft het niet bij. U krijgt ook te maken met bijvoorbeeld meerwerk, notariskosten voor de hypotheekakte en uitstelrente. 

Uitstel van betaling

Die uitstelrente is voor veel kopers van een nieuwbouwwoning een onaangename verrassing. Wat is het precies? 

Stel: u tekent een nieuwbouwovereenkomst. Hiermee koopt u een perceel waarop een projectontwikkelaar voor u een woning laat bouwen. Maar eigenaar van de grond bent u dan nog niet. Eerst moet de Omgevingsvergunning voor bouwen definitief zijn, de financiering voor elkaar, enzovoort. Pas dan vindt de overdracht van de grond plaats via de notaris. En pas dan betaalt u voor de grond. 

De uitstelrente is vaak een onaangename verrassing

De projectontwikkelaar verleent u uitstel van betaling vanaf het tekenen van de overeenkomst tot het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris. In ruil daarvoor brengt de projectontwikkelaar uitstelrente in rekening. Deze rente heeft hij in de overeenkomst met u afgesproken. 

Flink bedrag

Aan welk bedrag moet u dan denken? Wat u aan uitstelrente moet betalen, hangt af van de grondkosten, het uitstelrentepercentage en de periode waarover de rente wordt berekend. 

Stel: uw kavel kost € 150.000, het rentepercentage voor uitstel van betaling in uw overeenkomst is 4 % en de periode van uitstel is 6 maanden. U betaalt dan € 3.000 uitstelrente. Geen gering bedrag.

Tip: onderhandel

Om deze kostenpost zo veel mogelijk te beperken, kunt u voor het tekenen van de overeenkomst met de projectontwikkelaar onderhandelen over de hoogte van het rentepercentage en over het inkorten van de periode waarover u uitstelrente moet betalen. 

Houd er dus rekening mee dat een nieuwbouwwoning niet all-inclusive is, ondanks dat u de woning vrij op naam koopt. Fijne vakantie!

Over de auteur

Jurgen Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis en gespecialiseerd in de onderwerpen nieuwbouw en omgevingsrecht. ‘In bijna alle nieuwbouwcontracten kom ik verborgen kosten tegen, zoals de uitstelrente.’