Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Verduurzamen ja, maar wel vrijwillig

Geplaatst op 07 sep 2017 , bijgewerkt 07 sep 2017, 13:00

Hij gaat ervan uit dat het niet nodig zal zijn, maar mochten huishoudens tot 2023 niet voldoende energie besparen, dan sluit Ed Nijpels verplichte verduurzaming voor huiseigenaren niet uit, zegt hij in Eigen Huis Magazine.

Niet verwonderlijk dat hij er zo over denkt, want hij is tegenwoordig voorzitter van de SER-Commissie Borging Energieakkoord. In die hoedanigheid moet hij erop toezien dat de doelstellingen uit het Nationaal Energieakkoord worden gehaald en dat de 47 partijen die het convenant in 2013 ondertekenden hun afspraken nakomen.

En natuurlijk valt er op de geest van het akkoord (met z’n allen minder energie verbruiken) weinig af te dingen. Dat ziet iedereen – klimaatsceptici daargelaten. 

Desondanks heeft Vereniging Eigen Huis het akkoord destijds niet ondertekend, al waren we nauw bij de onderhandelingen betrokken en hebben we onder meer met succes gepleit voor een helder en betaalbaar energielabel. Maar we wilden geen fiat geven aan ongedefinieerde, verplichte ingrepen in de energiehuishouding van woningbezitters. Wij zien liever dat huiseigenaren die willen verduurzamen met raad en daad terzijde worden gestaan en dat de minister hen nu eens steunt met een robuuste financiële regeling.

Wij zien liever dat huiseigenaren met raad en daad terzijde worden gestaan

Ondertussen behartigen we uiteraard de belangen van huiseigenaren waar die concreet in het geding zijn. En helpen we leden waar mogelijk met het besparen van energie en het verduurzamen van hun woning. Op vrijwillige basis, dat wel.

Cindy van de Velde
Algemeen directeur Vereniging Eigen Huis

Volg @CindyvdVelde op Twitter

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Wij doen veel voor onze leden. En om huizenbezitters te helpen bij het duurzaam en betaalbaar bewonen van hun huis, organiseren wij onder meer de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. In Noord-Brabant en Limburg hebben bijna 10.000 inwoners zich ingeschreven. Zij ontvingen een scherp aanbod voor een compleet zonnepanelensysteem. Vanaf 25 september start er een collectieve inkoop in de provincies Noord-Holland en Utrecht. Aanmelden kan nu al!